KBF: Osvrt na održanu tribinu – Rodna teorija u Istanbulskoj konvenciji

U organizaciji Studentskog zbora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak 16. travnja 2018. u 12:15 sati u dvorani 1 održana je tribina s temom: „Rodna teorija u Istanbulskoj konvenciji“. Gosti predavači su bili: prof. dr. sc. Branka Galić s Filozofskog fakulteta te prof. dr. sc. Tonči Matulić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

 

 

Za početak, valja spomenuti kako je ovo bila jedna od posjećenijih tribina u zadnjih nekoliko godina, što zbog aktualnosti teme što zbog kvalitete gostiju koji su na tribini sudjelovali. Tribina je posjećena u velikom broju, te se prijenos iz dvorane 1 uživo emitirao i u dvorani 3 na I. katu.

 

 

U samu tribinu nas je uveo moderator, student četvrte godine KBF-a Luka Baković, koji je kroz cijelo vrijeme i uspješno vodio cijeli tijek događaja. Zatim su uslijedile uvodne riječi gostiju, koji su od samog početka zauzeli jasne stavove s pojedinim dodirnim točkama, ali naravno i sa onima suprotnog stava. Dok je profesorica Galić naglasak od početka stavila na nasilju kao glavnom pojmu konvencije, profesor Matulić je ‘kirurški’ precizno kao glavni problem detektirao upravo ono zbog čega smo se na tribini i okupili – rodnoj teoriji kao problemu koji se na ‘mala vrata’ uvodi u sve segmente društva.

 

 

Nakon uvodnih riječi otvorena je rasprava koja je u svakom smislu riječi bila prava rasprava, te je u određenim trenucima bila doista žustra, a pitanja studenata s Filozofskog i KBF-a bila su brojna. Valja istaknuti kako je profesor Matulić bio onaj kojem su pitanja bile više upućivana, jer je više i otvorenije govorio o problemu roda i rodne teorije te njezinom značaju za današnje (de)formiranje društva. Naravno, i prof. Galić je odgovarala na brojna pitanja i svojim je razmišljanjima doprinijela raspravi kako bi se što više dobio uvid od kud je podrijetlo, zašto, i na koji način funkcionira rodna teorija.

 

 

Otvoreni pristup prema temi te i otvorenost našeg fakulteta prema drugim i drugačijim mišljenima pokazao se kao stepenica i ‘ruka prijateljica’ koju su profesori i studenti s Filozofskog dobro prihvatili, te su to svojim prisustvom na tribini i pokazali. I prof. Galić i prof. Matulić su istaknuli kako je ovakvo dijalogiziranje dobar korak za neke buduće korake i moguće suradnje, ali i daljnje rasprave.

 

 

Ivan Pernar, član Studentskog zbora

 

 

KBF

 

Preuzeto s poveznice:

 

 

https://www.kbf.unizg.hr/osvrt-na-odrzanu-tribinu-rodna-teorija-u-istanbulskoj-konvenciji/

 

 

Odgovori