Upozorenje stručnoj javnosti: knjiga Nikole Banića i Mladena Koića „Jasenovački popis – Lažne žrtve“

Nakon više knjiga Romana Leljaka i Igora Vukića, na sličnom je tragu objavljena 2023. i knjiga Nikole Banića i Mladena Koića „Jasenovački popis – Lažne žrtve“. Zajednički im je krajnje selektivan pristup izvorima i literaturi te prešućivanje onoga što im ne govori u prilog. O tome je nedavno na portalu CroFacta pisao Vladimir Geiger. Glavni cilj takvih publicističkih knjiga je svesti broj jasenovačkih žrtava na minimum ili pokazati da ih zapravo nije ni bilo. Zato u njihovim naslovima dominiraju riječi kao što su mit, laž, prevara…

Takve knjige nemaju nikakvu stručnu težinu u hrvatskoj historiografiji, ali nažalost imaju razmjerno veliku ulogu u jednom dijelu javnosti, zbog čega i upozoravamo na njih. Stoga je i ova knjiga predstavljana u samostanima i svetištima, čak i u Domu specijalne policije, a njezini autori redoviti su kolumnisti portala Narod.hr. Zašto takva izdanja ne nailaze na odbacivanje nego na prihvaćanje?

Više je razloga tome, među njima zasigurno i to što se predstavljaju kao ona koja tobože raskrinkavaju „jugokomunističke laži“ i suprotstavljaju se neodrživim brojkama koje se iznose u jednom dijelu srpske javnosti. Osim toga, većina javnosti voli na pripadnike svoga naroda gledati prvenstveno kao na žrtve, ne i počinitelje, pa zbog svega navedenog sudjelovanje u takvim događanjima vidi i kao „domoljubni“ čin. Pritom oni koji ih promoviraju dobro paze da svoju publiku ne obavijeste primjerice o knjigama kao što je ona povjesničara Gorana Hutinca o ustaškom teroru na koju smo nedavno uputili te prešućuju povjesničare koji ih kritiziraju ili ih unaprijed diskvalificiraju kao one koji se drže „jugokomunističkih“, „velikosrpskih“ ili kakvih već tumačenja.

Očito je da će zbog toga akademski povjesničari morati proširiti krug onih kojima se obraćaju i prilagoditi načine na koji to čine jer je riječ o važnom društvenom pitanju, koje za posljedicu ima ne samo kontinuirane napade dijela javnosti na JUSP Jasenovac nego i relativiziranje upotrebe ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, čemu stalno svjedočimo. (B. Janković)


O knjizi i njezinim promocijama:

https://jasenovac.ch/


Opširnije:

https://www.superknjizara.hr/hr/jasenovacki-popis-lazne-zrtve-2023-mladen-koic-nikola-banic

https://narod.hr/tag/nikola-banic


Iz medija:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ovaj-je-svijet-ocito-odlijepio-evo-ustaski-apologeti-sad-se-reklamiraju-u-centru-zagreba-15393669


Prethodni prilozi na portalu Historiografija.hr:





Odgovori