Hana Levi, „Iz Belzena: 1944–1945.“

Zar čovek treba da postane bestija, divlja zver, ako želi da se održi u životu? Inače treba da propadne? Po tome bi značilo da mi koji se ovako ne borimo i ne služimo se tim zverskim neskrupuloznim sredstvima – da smo nesposobni za život i osuđeni na propadanje?… Ne znam… Je li to prirodni zakon celog životinjskog sveta? Izgleda.


“Hanin dnevnik je konačno objavljen u Sarajevu, njenom rodnom gradu. (…) On ne svedoči samo o životu u logoru i strahotama nacističkog sveta (…) On nas podseća na zaboravljenu matricu mogućnosti, nezavršenosti političkog projekta pravednog društva, važnosti političkog angažovanja bez cinizma i zadnjih namera.”

Emil Kerenji


“Emigrirala je u Izrael krajem 1948. godine, a pitanje ‘zašto’ po meni je ključno i najvažnije pitanje vezano uz njenu biografiju: naročito je relevantno za objavu njenog dnevnika na bosanskom, koji je Hana započela pisati u logoru Bergen‑Belsen na sjeveru Njemačke u ljeto 1944, prije tačno osamdeset godina.”

Amira Hass


Izdavač: Buybook

Godina izdanja: 2024

Broj stranica: 99


Hana Levi je rođena u jevrejskoj porodici u Sarajevu 1913. godine. Studirala je u Beogradu 1930-ih. Njemačke okupacione snage su je zarobile 1944. i provela je pola godine u zatvoru Gestapoa prije nego što je odvedena u Bergen-Belsen, koncentracioni logor u Njemačkoj, gdje su gladovanje i bolesti rezultirale masovnom smrću. Njen dnevnik Iz Belzena: 1944–1945., koji dokumentuje vrijeme provedeno u Bergen-Belsenu, prvi put je objavljen na engleskom 1982. godine. Prvi put na izvornom jeziku ga je objavila sarajevska izdavačka kuća Buybook 2024. godine. Hana Levi je umrla u Jerusalemu, u dobi od 88 godina.


Izvori i dodatne obavijesti o knjizi:

https://buybook.ba/proizvod/iz-belzena-1944-1945-5976

https://historiografija.ba/article.php?id=2623

https://historiografija.ba/article.php?id=2649


Odgovori