Iz povijesti napada na udžbenike povijesti (1): Nedavni primjeri napada na Meridijanove i Alfine te udžbenike Školske knjige

Napad portala Narod.hr na Profilov udžbenik povijesti – koji je po svome opsegu i obliku teško prispodobiti bilo čemu sličnom – nije nažalost jedini napad na udžbenike. Napadi se međutim nisu događali samo prije 20-30 godina ili još prije toga. I prošle godine, odnosno prije 2-3 godine na nekim su portalima (poveznice u nastavku) potpuno proizvoljno napadani udžbenici povijesti. Ovoga puta prozivani su Meridijanovi i Alfini te udžbenici povijesti Školske knjige.

Iako su u aktualnoj polemici tekstovi Snježane Koren i Sergeja Filipovića pokazali da je slična potraga za greškama mogla obuhvatiti i druge udžbenike (ne samo Profilov) – te je itekako moguće problematizirati i njih – ne želimo niti jednim autorima udžbenika da budu tako napadani. Izražavamo ovim putem naše protivljenje tome i podršku autorima Meridijanovih i Alfinih te udžbenika povijesti Školske knjige.

Razlika između napada na Profilov i primjerice napada na Meridijanov i Alfin udžbenik – osim u opsegu – jest u tome što su u prvom slučaju kritike upućivali i povjesničari. No oba slučaja frapantno su slična po tome što im se predbacuju gotovo iste tvrdnje: navodno navođenje M. Planinc / S. Šuvara među zaslužne za stvaranje hrvatske države i obrađivanje srpske pobune na način navodnog umanjivanja agresije.

Nažalost,  odlukom o povlačenju Profilova udžbenika autorima nije uopće omogućeno da odgovore na primjedbe, niti su u proces njezina donošenja uključena suprotna mišljenja i drugih povjesničara. Zato usprkos svemu nastavljamo i dalje jednakim intenzitetom tražiti preispitivanje odluke o povlačenju udžbenika i njegovo vraćanje u Katalog odobrenih udžbenika.

Autorima treba omogućiti da u novim izdanjima – kako je to uobičajeno – isprave ono što smatraju potrebnim ispraviti. Osim toga, potrebno je – prije svih daljnjih diskusija – prvo načelno stati uz autore i recenzente udžbenika. Posebno uz one koje se tako napada po portalima i društvenim mrežama. Neovisno o kome se radi.


Primjeri napada:


https://www.veteran.hr/index.php/8-naslovnica/63-hoce-li-nestati-istina-o-domovinskom-ratu-o-patnji-hrvatskog-naroda

https://crnemambe.hr/crne-mambe/stalne-rubrike/press/video-novinar/11784-hoce-li-nestati-istina-o-domovinskom-ratu-o-patnji-hrvatskog-naroda-domoljubni-portal-cm-press