Povodom povlačenja iz upotrebe nepodobnog udžbenika povijesti

Portal Narod.hr objavio je skandaloznu vijest da je nakon pritužbi političarke Marijane Petir (!) i nekih povjesničara Ministarstvo znanosti i obrazovanja na osnovu zatraženog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje povuklo prethodno već odobreni udžbenik povijesti za učenike 4. razreda gimnazije Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice.

Svima je naravno jasno da se iza pozivanja na pogreške u udžbeniku, dovođenja u pitanje stručnosti recenzenata i sl. zapravo radi o sprečavanju drugačijih pogleda na očito strogo propisana tumačenja Domovinskog rata i nekih drugih tema iz hrvatske povijesti. Sve je jasno i ako se pogleda način na koji portal Narod.hr uobičajeno „demokratski“ i bez ikakve sumnje manipulativno u njemu svojstvenoj maniri linča piše o tome tko su ti „nepodobni“ autori i recenzenti koji su dopustili takav jedan drugačiji pogled. Medijski legitimitet svemu tome ponovno je dao povjesničar Ante Nazor, poznati „borac“ za promoviranje pluralizma u pogledima na Domovinski rat.  

Povlačenja udžbenika povijesti i brojnih napada na njihove autorice i autore bilo je nažalost i prije, ali nećemo se s ovim tako lako pomiriti. To će sada biti prioritetna tema na portalu Historiografija.hr. Objavljivat ćemo odgovore i komentare, a planiramo i priopćenje u kojem ćemo na online potpisivanje pozvati one profesionalne povjesničare, nastavnike povijesti i diplomirane povjesničare koji se ne slažu s time i ne pristaju na takvo tretiranje povijesne struke i njezine autonomije. Proglašavanje određenih tumačenja povijesti praktički nepodobnim i time sprečavanje pluralizma pogleda na povijesne kontroverze ne samo da je protivno povijesnoj znanosti nego i demokratskom društvu. Niti će ikad biti prihvaćeno u međunarodnoj historiografiji i nastavi povijesti. Ma koliko pokušavali, različite poglede na povijest nije moguće zaustaviti.

(Branimir Janković, urednik portala Historiografija.hr)


Iz medija:


https://direktno.hr/direkt/nazor-upozorio-na-iskrivljenu-povijest-u-skolskom-udzbeniku-vjeruju-da-je-stepinac-zlocinac-333344/

https://identitet.hr/prikaz-pocetaka-i-uzroka-domovinskog-rata-u-udzbenicima-povijesti/



https://www.vecernji.hr/vijesti/tko-nam-to-pise-povijest-neki-udzbenici-vrve-zabludama-i-manipulacijama-1730603