Stephane Bruchfeld, “Pričajte to svojoj djeci… O Holokaustu u Europi 1933.-1945.”

Nakladnik Srednja Europa objavio je u svibnju 2018. hrvatsko izdanje knjige “Pričajte to svojoj djeci… O Holokaustu u Europi 1933.-1945.” (prevela Dora Kosorčić) koje sadrži i poglavlje o Holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

 

 

 

 

Žene, djeca i starci čekaju u šumarku stotinjak metara od plinskih komora nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau. Uskoro će se svuči i biti odvedeni u plinske komore. Njihova će mrtva tijela potom biti spaljena u pećima u toj zgradi ili u obližnjim jamama.

 

 

Na fotografiji su Židovi deportirani u Auschwitz-Birkenau iz Mađarske krajem svibnja ili početkom lipnja 1944. godine. Fotografija je iz foto-albuma jednog Nijemca koji je u to vrijeme radio u logoru. Mnoge fotografije iz tog albuma prikazuju što se dogodilo Židovima odmah po dolasku u logor. Uz fotografiju snimljenu u šumarku nalazi se opis: „Beskorisne žene i djeca.”

 

 

Šumarak stoji i danas. Sve što je ostalo od žena i djece jest ova fotografija.

 

 

Ova knjiga opisuje što su ljudska bića u stanju napraviti drugim ljudskim bićima kad demokratske vrijednosti zamijeni ideologija netolerancije, mržnje i nasilja. Iznose se mnoge činjenice o Holokaustu i nastoji objasniti kako je nezamislivo postalo stvarnost.

 

 

U knjizi je i poglavlje o Holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, odnosno o povijesti židovske zajednice u hrvatskim zemljama te o zločinima koje su nad njezinim pripadnicima učinili ustaše između 1941. i 1945. godine.

 

 

https://www.srednja-europa.hr/

 

 

https://www.facebook.com/Srednja-Europa-108077195878764/

 

 

Odgovori