Zbornik “(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti” dostupan na internetu

Zbornik radova „(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti“, nastao na temelju istoimenog znanstvenog skupa, objavljen koncem 2015. godine u izdanju Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te suizdanju Istarskog povijesnog društva, dostupan je u cijelosti za konzultaciju na mrežnim stranicama IPD-a.

 

 

Čini ga sedam radova koje potpisuju akademik Petar Strčić (“Povijesni pregled nastanka i razvoja fašizma i antifašizma s posebnim osvrtom na Istru i Rijeku”), dr. sc. Darko Dukovski (“Politički temelji i metode djelovanja fašizma i fašističkog pokreta s kraćim osvrtom na Istru”) , dr. sc. Stipan Trogrlić (“Antifašizam istarskog hrvatskog i slovenskog svećenstva 1920. – 1939.”) , dr. sc. Alen Tafra (“Antifašizam između nacionalizma i eurocentrizma: filozofijsko-povijesna perspektiva”), dr. sc. Nina Spicijarić Paškvan („Semantika pojma antifašizam“), Igor Šaponja, prof. („Pula i moderni izazovi antifašizma“) te Igor Jovanović, prof., dr. sc. Milan Radošević i Dragan Sokolović (Anketa: Što istarski srednjoškolci znaju o antifašizmu?). Glavni urednik zbornika je Milan Radošević.

 

 

Iz recenzije:

 

 

„Relevantnost teme ovog zbornika proizlazi iz činjenice da obrađuje temu koja uvelike polarizira društvo i čiji se povijesni odjeci i interpretacije uvelike osjećaju i danas u Hrvatskoj i široj regiji. Iako je veći dio tekstova u ovom zborniku radova usredotočen na područje Istre i Kvarnera on je odlična polazišna točka za promišljanje kompleksnosti i mogućnosti analiziranja teme antifašizma kao i srodnih tema na drugim područjima, tim više što tekstovi donose dijakronijske i sinkronijske uvide u predloženu problematiku.”

 

 

Preuzimanje zbornika:

 

 

http://ipd-ssi.hr/wp-content/uploads/2018/04/Zbornik-antifašizam-u-prošlosti-i-sadašnjosti.pdf

 

 

Izvor: http://ipd-ssi.hr/?p=14306

 

 

Odgovori