Okrugli stol “Nasljeđa revolucija 20. stoljeća”

U subotu, 5.5.2018. u 18.30 u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će se okrugli stol “Nasljeđa revolucija 20. stoljeća”. Govornici: Branimir Janković, Dejan Jović, Ivana Peruško. Moderator: Emirat Asipi

 

 

Međunarodnu konferenciju doktorskih studenata “Revolucije i prevrati u povijesti” (https://www.facebook.com/events/171538280220620/) zatvorit ćemo okruglim stolom kojim želimo otvoriti diskusiju o danas aktualnoj problematici koja u javnoj raspravi često poprima redukcionistički karakter.

 

 

Okrugli stol usredotočit će se na dvije konkretne revolucije koje su značajno utjecale na razvoj hrvatskog i jugoslavenskog društva u drugoj polovici dvadesetog stoljeća – Oktobarska revolucija i jugoslavenska socijalistička revolucija. Posljedice prve osjetile su se diljem svijeta, pa je ona (in)direktno utjecala i na cijelo jugoslavensko područje, dok je druga temeljito promijenila živote ljudi u Hrvatskoj. Obje su revolucije bile iznimno zastupljene u akademskom i kulturnom životu hrvatskog društva tijekom socijalističkog perioda. Nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, osim u dnevnopolitičkim prepirkama, ozbiljna je rasprava o njihovim nasljeđima sustavno ignorirana, pa i tabuizirana. Osim toga, obje su revolucije baštinile tradicije i simboličke uloge Francuske revolucije, pa i njezina recepcija iz dvadesetostoljetne vizure, kao i vizure sadašnjice, predstavlja zanimljivi problem. S prevrednovanjem revolucija 20. stoljeća posljedično se odvija i prevrednovanje revolucionarne tradicije uopće, simbolički utjelovljene u Francuskoj revoluciji, a ono nas upućuje na ideološki karakter i političke borbe našeg vremena.

 

 

Govornici će na okruglom stolu nastojati rasvijetliti ostavštinu obiju revolucija u današnjoj Hrvatskoj. Neki od kuteva promatranja koji će se uzeti u obzir su: kakav je odnos današnjeg društva u Hrvatskoj prema tim revolucijama, a posljedično i Francuskoj revoluciji, na kakav način su revolucije predstavljene u javnom prostoru i kakva je sudbina zadesila spomenike, nazive ulica itd. koji su posvećeni tim revolucijama, možemo li još uvijek pronaći odjeke tih revolucija i u kojem obliku, kakav je utjecaj te dvije revolucije na naše društvo, koja je njihova intelektualna ostavština, kako bi se mogla ocijeniti kolektivna memorija na njih danas i na koji način su one shvaćaju i doživljavaju.

 

 

Govornici:

Branimir Janković, viši asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Dejan Jović, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

Ivana Peruško, docentica na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

 

Moderator: Emirat Asipi

 

Subota, 5.5.2018. od 18.30h, Filozofski fakultet u Zagrebu, Vijećnica.

 

 

Izvor: https://www.facebook.com/events/363723734139835/

 

 

 

Odgovori