Drago Roksandić, “Iluzije slobode: ogledi o Vladanu Desnici”

Izdavač Politička kultura objavio je knjigu Drage Roksandića “Iluzije slobode: ogledi o Vladanu Desnici” (Zagreb 2018, 252 str.)

 

 

Sadrzaj

 

Predgovor

 

 

 

Izvodi iz recenzije prof. dr. sc. Zvonka Kovača

 

 

 

Djelo je nastalo na temelju desetogodišnjeg slijeda istraživanja u Programu znanstvenih rasprava „Desničini susreti“, koje zajednički organiziraju iz godine u godinu ustrojbene jedinice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ i uz sudjelovanje kako iz Hrvatske tako i iz desetak drugih europskih zemalja. Pristup proistječe iz „logike“ programskih dijaloških agendi, a cjelina ovog djela rezultat je višeslojne unutrašnje povezanosti uvrštenih pojedinačnih tekstova.

 

 

Znanstveni doprinos djela je prije svega interdisciplinarne naravi, s težištem na historiografskim disciplinama i područjima istraživanja (biografija, historijska antropologija, intelektualna historija, povijest mentaliteta, povijest rada, povijest iluzija itd.)

 

 

Knjiga je pisana tako da može zadovoljiti širi krug onih koji preferiraju čitati štiva na teme kulture pamćenja, ali i one koji vole komparativne biografije te one koji imaju izoštrenije potrebe kritički promišljati cikličke neuspjehe svijeta građanskih vrijednosti u hrvatskom društvu 20. stoljeća da se afirmira po mjeri vlastitih kriterija. Na kraju, knjiga je i ogled iz interkulturalizma.

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori