Predstavljanje zbornika „Momjan i Istra: jedna zajednica i regija Sjevernog Jadrana (povijest, umjetnost, pravo, antropologija)“ u Momjanu

U subotu, 28. travnja 2018., s početkom u 19 sati u Zajednici Talijana u Momjanu (Trg Sv. Martina 8) održat će se predstavljanje zbornika „Momjan i Istra: jedna zajednica i regija Sjevernog Jadrana (povijest, umjetnost, pravo, antropologija)“, a u sklopu edicije Acta Bullearum. Knjigu će predstaviti dr. sc. Ivan Matejčić i dr.sc. Dean Krmac (Humanističko društvo Histria -Società umanistica Histria, Kopar).

 

U ediciji „Acta Bullearum“ objavljuju se zbornici s važnih znanstvenih skupova koje je Pučko otvoreno učilište Buje organiziralo s ciljem proučavanja široke povijesne tematike, sredine i kulturno-umjetničkog nasljeđa Grada Buja i njegovog područja. U trećem svesku iz ove serije prikupljeni su prilozi znanstvenika s Međunarodnog znanstvenog skupa koji je održan u Momjanu od 14. do 16. lipnja 2013. godine pod zajedničkim naslovom „Momjan i Istra: jedna zajednica i regija Sjevernog Jadrana (povijest, umjetnost, pravo, antropologija)“.

 

Na skupu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta iz Buja u suradnji sa Sveučilištem Ca’ Foscari iz Venecije sudjelovalo je tridesetak znanstvenika iz Hrvatske, Italije i Slovenije, koji su proučavali momjansko područje, pogranični kraj koji je u srednjem vijeku postao feudalna jurisdikcija i sjedište jednoga dvorca, čija se povijest ispreplela s gradićem i okolicom, postajući značajna administrativna odrednica kao i središte moći. Međutim, nedostajalo je cjelovito istraživanje dvorca koje bi bilo u stanju usustaviti povijesne događaje i gospodarenje feudalnom imovinom, kao i građevinski razvoj cijele građevine.

 

Teme kojima se Skup bavio podijeljene su u četiri značajne tematske cjeline: Istra i Momjanština u mletačko doba; umjetnost i kultura ovoga kraja; pravosudni odnosi i institucionalno ustrojstvo u Momjanu i na Momjanštini; uloga plemićke loze Rota u povijesti feuda.

 

Ovom se publikacijom, koja predstavlja rezultat višegodišnjih istraživanja, popunjava postojeća praznina u suvremenoj literaturi o Momjanu, nudeći brojna posve nova i zanimljiva polazišta; ona isto tako obnovljenom snagom želi doprinijeti proučavanju povijesti i preživjele graditeljske baštine, skrećući interes javnosti i institucija prema ovom zanimljivom području te promičući njegovu vrijednost.

 

Odgovorni urednik je Lorella Limoncin Toth. Uredništvo knjige potpisuju Lorella Limoncin Toth, Rino Cigui, Claudio Povolo i Tanja Šuflaj.

 

Pozivnica – Invito:

 

http://ipd-ssi.hr/wp-content/uploads/2018/04/Invito-pozivnica-Acta-Bullearum-III.pdf

 

Izvor:

 

http://ipd-ssi.hr/

 

 

Odgovori