Tribina Trećeg programa Hrvatskog radija „Rodna jednakost i borba protiv stereotipa – osnaživanje žena ili društveni inženjering?“

Treći program Hrvatskog radija u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu organizira u srijedu, 25. travnja 2018. u 20 sati (u izravnom radijskom prijenosu) tribinu na kojoj govore Aleksandra Korać Graovac, Andrea Feldman i Petar Nodilo.

 

 

 

Tijekom javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji veći se dio domaće javnosti po prvi put susreo s pojedinim sociološkim i pravnim terminima poput roda, rodne jednakosti, rodnog identiteta, rodnih stereotipa ili rodno utemeljenog nasilja. Zagovornici ratifikacije s pravom su naglašavali kako ti termini već neko vrijeme postoje u hrvatskom pravnom sustavu. O tome što oni točno znače, kakve su njihove društvene implikacije te koje novitete u naš zakonodavni okvir uvodi Istanbulska konvencija moderator Tribine Trećeg Programa Mate Mijić, razgovara s profesoricom Aleksandrom Korać Graovac, profesoricom Andreom Feldman i paterom Petrom Nodilom.

 

 

Aleksandra Korać Graovac redovita je profesorica na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je i doktorirala na zagrebačkom Pravnom fakultetu, na kojemu je zaposlena u suradničkim i nastavnim zvanjima od 1988. Autorica je i koautorica više knjiga iz područja obiteljskog prava te cijelog niza znanstvenih i ostalih radova. Vanjska je članica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora, članica Savjetodavnog vijeća Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade te Znanstvenog odbora Akademije pravnih znanosti.

 

Andrea Feldman izvanredna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je i doktorirala na Sveučilištu Yale u Sjedinjenim Američkim Državama. Bila je koordinatorica sekcije Žena i društvo Sociološkog društva Hrvatske tijekom 1980-ih. Članice te sekcije još su za komunizma propitkivale položaj žene u društvu. Uredila je prvi zbornik radova o ženskoj povijesti: Žene u Hrvatskoj: Ženska i kulturna povijest. Radila je kao savjetnica ministra vanjskih poslova za ljudska prava i civilno društvo u vladi Ivice Račana, a od 2004. do 2006. bila je izvršna direktorica Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska.

 

Petar Nodilo je svećenik isusovac, propovjednik u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Urednik je Glasnika Srca Isusova i Marijina, najstarijeg časopisa u Hrvatskoj koji izlazi od 1891., i teološki urednik na vodećem katoličkom internetskom portal bitno.net.

 

 

Izvor:

 

http://radio.hrt.hr/ep/rodna-jednakost-i-borba-protiv-stereotipa-osnazivanje-zena-ili-drustveni-inzenjering/252355/

 

 

http://www.hrt.hr/440675/organizacija/nova-tribina-trecega-programa-hrvatskoga-radija-3

 

 

http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72

 

 

Odgovori