Predavanje Julie Verkholantsev o svetojeronimskoj teoriji o podrijetlu glagoljice

Julia Verkholantsev s Pensilvanijskoga sveučilišta održat će predavanje o svetojeronimskoj teoriji o podrijetlu glagoljice u ponedjeljak, 16. travnja 2018. u 10.30 sati u Staroslavenskom institutu u Zagrebu.

 

 

 

 

Tko su zapravo autori jeronimske teorije?

 

 

Pojam jeronimska teorija u slavistici označava težnju hrvatskih glagoljaša da unutar Zapadne (Rimske) crkve daju legitimitet glagoljici i crkvenoslavenskom bogoslužju pozivajući se na „činjenicu“ da je sveti Jeronim autor glagoljice i prevoditelj Biblije na hrvatski (crkvenoslavenski) jezik.

 

Slavistica i kulturna povjesničarka Julia Verkholantsev, profesorica na Sveučilištu Pennsylvania, preispitala je tezu da su sami glagoljaši tvorci jeronimske teorije te uvjerljivo dokazala da tomu ipak nije tako. Rezultate svojih istraživanja objavila je u knjizi The Slavic Letters of St. Jerome: The History of the Legend and its Legacy or, How the Translator of the Vulgate Became an Apostle of the Slavs (De Kalb: Northern Illinois University Press, Orthodox Christian Studies Series, 2014.).

 

 

U svom je prikazu te studije Luka Špoljarić zaključio: „Teško je ne izraziti divljenje prema načinu na koji se autorica uspjela uhvatiti u koštac s brojnim interpretativnim problemima u raznim nacionalnim historiografijama, zadržavajući pritom jasnu argumentaciju te imajući u vidu publiku širu od usko slavističke“.

 

 

Raduje nas što možemo najaviti gostujuće predavanje na engleskom jeziku o jeronimskoj teoriji profesorice Julie Verkholantsev na Staroslavenskom institutu.

 

Predavanje će se održati u ponedjeljak 16. travnja 2018. godine s početkom u 10,30.

 

 

Izvor: https://www.stin.hr/hr/article/194/tko_su_zapravo_autori_jeronimske_teorije

 

 

Odgovori