Natječaj Virtualnog muzeja Dotrščina 2018.

Virtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu.

 

 

Natječaj je otvoren do 21. travnja 2018.

 

 

Ovogodišnji natječaj posebno potiče radove s edukativnom dimenzijom, ali to ni na koji način ne favorizira ili isključuje sve druge umjetničke pristupe i prakse.

 

 

Produkcijski proračun iznosi 5 000 kn brutto, koliko iznosi i honorar za umjetnički rad.

 

 

***

 

 

Spomen-park Dotrščina najveći je zagrebački javni gradski park, mjesto najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta u Hrvatskoj. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka od strane ustaškog režima ubijeno je tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih.
Na uređenju spomen-parka Dotrščina sudjelovali su neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. U parku postoji niz spomenika, radovi Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija. Neki od natpisa u parku uključuju stihove Jure Kaštelana i Ivana Goran Kovačića.

 

 

Od 2012. godine na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije, u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina.

 

 

Projekt je pokrenut s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju. Osim umjetničkih intervencije na prostoru parka, Muzej djeluje i kroz privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti poput komunalnih inicijativa usmjerenih na obnovu i poboljšanja parka te organizaciju godišnje memorijalne utrke u suradnji s Jesenjom ligom Dotka.

 

 

U okiru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, na Dotrščini su do sada realizirane intervencije autora Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača i Zorana Pavelića.

 

 

Natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju 2018. godine zajednički se organizira s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba.

 

 

Virtualni muzej Dotrščina jedinstven je u Hrvatskoj i regiji po inovativnom pristupu izgradnji kulture sjećanja. Cilj ovog natječaja je posredstvom suvremene umjetnosti i razvoja suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja na žrtve fašizma, godišnjom memorijalnom privremenom umjetničkom intervencijom.

 

 

Ovogodišnji natječaj posebno potiče radove s edukativnom dimenzijom, ali to ni na koji način ne favorizira ili isključuje sve druge umjetničke pristupe i prakse.

 

 

Uvjeti natječaja:

– na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;
– ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;
– traže se isključivo originalni radovi tj. isključeni su već ranije izvođeni radovi ili njhove varijacije, a sudjelovanjem na natječu sudionici/ce potvrđuju da su prijedlozi nastali za potrebe ovoga natječaja;
– u obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti;
– rad treba biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 5,000 kuna brutto (!);
– rad treba poštovati činjenicu da se radi o mjestu masovnog stradanja;
– rad treba uvažiti specifične uvjete parka i biti bez štetnih posljedica po park koji ima spomenički status;
– rad treba biti privremenog karaktera;
– produkcija rada odgovornost je autora/ice i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku;
– sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.

 

 

Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka povodom Svjetskog dana mira, (oko) 21. rujna 2018.

 

 

Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje.

 

 

Organizator nije u mogućnosti snositi troškove puta i boravka u Zagrebu za autore/ice van Zagreba, ali je otvorena mogućnost da se taj segment pokrije iz produkcijskog proračuna.

 

 

Prijedlozi koji izlaze iz okvira navedenog proračuna i pristignu nakon isteka roka se neće razmatrati.

 

 

Umjetnike se potiče da prije definiranja prijedloga posjete Dotrščinu. Tijekom trajanja natječaja, 17. ožujka 2018. s početkom u 11 sati na glavnom ulazu u park održat će se tura po parku za zainteresirane sudionike natječaja.

 

 

Više informacija o Dotrščini može se pronaći u tematu Dotrščina:

 

http://www.zarez.hr/arhiva/373

 

 

Prijedlozi se šalju (po mogućnosti u pdf formatu) na vmdotrscina at gmail.com s naznakom “Dotrščina 2018.”.

 

 

Odluku o radu koji će se izvesti donijet će članovi žirija u sastavu: Zoran Pavelić, umjetnik i pobjednik javnog natječaja za privremenu umjetničku intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina 2017. godine; Antun Maračić, umjetnik, kustos i likovni kritičar i Saša Šimpraga, osnivač i voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina.

 

 

Autoru/ici odabranog prijedloga biti će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 5,000 kuna brutto.

 

 

Odabrani rad bit će proglašen tijekom svibnja 2018. o čemu će svi sudionici natječaja biti individualno obaviješteni.

 

 

S obzirom na karakter aktualne vlasti u Hrvatskoj, Virtualni muzej Dotrščina već godinama ne može dobiti nikakvu institucionalnu podršku putem javnih natječaja u kulturi. Sve ovogodišnje aktivnosti biti će provedene zahvaljujući partnerima i donatorima, odnosno činjenici da se rad Muzeja provodi volonterski.

 

 

Ovogodišnja memorijalna intervencija u spomen-parku Dotrščina izvodi se u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba, a rad Virtualnog muzeja Dotrščina u 2018. godini podržan je i donacijama Melite Jureše McDonald i Dereka McDonalda.

 

 

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage, pokrenut 2012. godine u okviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

 

 

Više o projektu čitajte ovdje: www.dotrscina.hr/

 

 

Detaljnije aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina pratite na Facebooku:

 

 

https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina/posts/1296969817113870

 

 

Odgovori