‘Domagojevi strijelci’ Ivana Meštrovića – predstavljanje donacije obitelji Meštrović

Predstavljanje donacije Rumjane i Mate Meštrovića – kamenog reljefa Ivana Meštrovića: Domagojevi strijelci održat će se u srijedu 28. ožujka 2018. u 19 sati, u Atelijeru Meštrović, Mletačka 8 u Zagrebu.

 

Večer će obogatiti mlada glazbenica Ema Stein koncertom na lutnji.

 

 

Ivan Meštrović odlukom da hrvatskom narodu pokloni svoje nekretnine i umjetnička djela kreira temelj današnje ustanove Muzeji Ivana Meštrovića. Obitelj Meštrović nastavlja poklanjati umjetnikova djela ustanovi pa su tako donirali supruga Olga, kćer Marica, a sve do danas i sin Mate sa suprugom Rumjanom.

 

 

Poklanjanje djela je od izuzetne važnosti jer predstavlja očuvanje nacionalnog blaga u ustanovi čija je misija čuvanje i prezentiranje Meštrovićevog nasljeđa, ali i velika počast jer svjedoči o povjerenju koje nasljednici Ivana Meštrovića imaju u Muzeje Ivana Meštrovića.

 

 

Donacija Mate i Rumjane Meštrović, kameni reljef Domagojevi strijelci iz 1955. važan je nastavak darivanja obitelji Meštrović, jer je riječ o iznimnom ostvarenju iz Meštrovićevog američkog razdoblja (1947. – 1962.). S ovom temom iz hrvatske nacionalne povijesti Meštrović je započeo još 1917. kada je u Cannesu izradio sadreni reljef istog naslova. Istu temu obrađuje na litografiji koju je 1923. otisnuo u sklopu Mape litografija i 1931. pri modeliranju medalje Sokolski slet. Američki reljef važan je zbog nove razrade već dotaknute teme u umjetnikovom opusu.

 

 

 

 

U srijedu, 28.03.2018. u 19 h u Atelijeru Meštrović, Mletačka 8, Zagreb, održat će se predstavljanje donacije Rumjane i Mate Meštrovića

 

 

Ivan Meštrović: Domagojevi strijelci

 

 

Na predstavljanju sudjeluju:
dr.sc. Mate Meštrović, donator;
mr.sc. Rumjana Meštrović, donatorica;
Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića;
Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Meštrović.

 

 

Svečanost će obogatiti glazbenica Ema Stein koncertom na lutnji.

 

 

Izvori:

 

 

Predstavljanje donacije Domagojevi strijelci

 

http://www.culturenet.hr/

 

 

Odgovori