Bedřich Smetana – Patrice Bart: “Elizabeta Austrijska- Sissi”

U utorak, 27. ožujka 2018. u HNK u Zagrebu bit će praizvedba baletnog projekta “Elizabeta Austrijska – Sissi”, koji tematizira “životnu pripovijest jedne od najintrigantnijih i najljepših vladarica svijeta”, uz glazbeni predložak novoromantičarskih djela češkog skladatelja Bedřicha Smetane.

 

Bedřich Smetana – Patrice Bart

 

 

Elizabeta Austrijska- Sissi

 

Elizabeta je bila kći vojvode Maksimilijana Josipa Bavarskog i princeze Ludovike Bavarske, koja se sa sedamnaest godina udala za cara Franju Josipa I. Bila je poznata po svojoj ljepoti i eleganciji, pisala je poeziju, proučavala grčki jezik i neprestano putovala, a diljem Europe bila je poznata zbog svojega nekonvencionalnog ponašanja. Smrtno je ranjena od ruke talijanskog atentatora u Genevi 1898. godine. Njezin turbulentan život pratimo od trenutka kada upoznaje mladog cara Franju Josipa i dolazi na bečki dvor. Taj život, određen strogom dvorskom etiketom, kosio se s njezinim karakterom i nikada nije pristala na stroga dvorska pravila. Raskoš i bogatsvo nisu je učinili sretnom, cijeloga je života čeznula za mirom i slobodom, što nikada nije mogla imati. O svojem osjećanju života zapisala je u dnevniku: Lutam sama ovim svijetom / Užitak i život odavno izbjegavam / Nemam s kime podijeliti sebe / Srodnu dušu nikad nisam otkrila.

 

 

Poznata njemačka dramaturginja Christiane Theobald vodi nas kroz životnu priču jedne od najintrigantnijih i najljepših vladarica svijeta, koju će majstor baletne scene Patrice Bart ispričati svojim specifičnim koreografskim i redateljskim rukopisom, okupljajući veliki baletni ansambl u ovaj umjetnički projekt. Za glazbeni je aranžman zadužen skladatelj i dirigent svjetskog glasa Ermanno Florio, koji glazbeni zaplet kreira na odabranu novoromantičarsku glazbu češkoga skladatelja Bedřicha Smetane.

 

PATRICE BART iznimno je cijenjen i poznat francuski baletni umjetnik, koreograf i pedagog te dugogodišnji član baletne uprave nacionalne pariške Opere, u kojoj je proveo cijelu svoju blistavu umjetničku karijeru. Od 1993. bavi se koreografijom i režijom u najvećim europskim kazalištima. U zagrebačkom je Baletu s velikim uspjehom postavio balet Romeo i Julija Prokofjeva.

 

ERMANNO FLORIO, skladatelj, dirigent i violinist svjetskoga glasa, rođen je u Italiji, a u ranoj se dobi preselio u Kanadu, gdje je diplomirao violinu. Ubrzo poslije diplome posvetio se dirigiranju i skladanju te je ravnao svim velikim kanadskim orkestrima, a često nastupa diljem SAD-a i Europe.

 

 

BALET U DVA ČINA

 

Premijera 27. ožujka te izvedbe 31. ožujka, 4. i 5. travnja 2018.

 

 

Izvor: https://www.hnk.hr/predstave/elizabeta-ii-bavarska-sissi/

 

 

Odgovori