Razstava “Knjižna umetnost na Hrvaškem”

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani otvorena je 5. ožujka 2018. izložba “Knjižna umetnost na Hrvaškem”. Autor izložbe je dr. sc. Milan Pelc, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Izložba je otvorena do 19. ožujka 2018.

 

 

Na dvadeset panela izložba prikazuje 60 knjiga iz duge i bogate povijesti hrvatske knjižne umjetnosti, od Splitskog evanđelistara iz 6.-8. stoljeća pa sve do suvremene umjetničke knjige (pjesničke i grafičke mape). Izloženo je i nekoliko faksimilnih izdanja starih i rijetkih knjiga. U središtu izložbe je glagoljski misal Bartola Krbavca s početka 15. stoljeća koji se čuva u NUK Ljubljana.

 

 

Izvor:

 

 

https://www.ipu.hr/article/hr/585/knjizna-umetnost-na-hrvaskem-

 

 

 

Knjižna umetnost na Hrvaškem

 

 

6. marec – 19. marec 2018

 

 

Z razstavo Knjižna umetnost na Hrvaškem, ki jo je pripravila Nacionalna in univerzitetna knjižnica v Zagrebu, zaznamujemo Evropsko leto kulturne dediščine.

 

 

Dve narodni knjižnici, hrvaška in slovenska, s skupno organizacijo razstave krepita dolgoletno sodelovanje.

 

 

Nacionalna in univerzitetna knjižnica v Zagrebu je z namenom, da bi predstavila in promovirala hrvaško kulturno dediščino, pripravila razstavo Knjižna umetnost na Hrvaškem. Razstava prinaša zgodoviinski pregled izdelave in opreme knjig na Hrvaškem od srednjega veka do danes. Predstavljene so rokopisne in tiskane knjige z raznovrstno tematiko in vsebino, od srednjeveških evangeliarjev in misalov do sodobnih ilustriranih izdaj in grafično-književnih map, ki glede na oblikovanost oziroma usklajenost likovno-grafične opreme z vsebino spadajo med izjemne dosežke umetniškega oblikovanja knjig na Hrvaškem.

 

 

Na razstavi je na panojih prikazan izbor šestdesetih enot gradiva, na ogled pa bo tudi izvirnik Beramskega misala (14./15. stoletje) ter drugi faksimili. Spremljevalna publikacija ob razstavi prinaša uvodni esej in katalog s kratkim opisom gradiva.

 

Avtor: Milan Pelc (NSK)

 

 

Lokacija: Razstavna dvorana NUK

 

 

Odprtost: ponedeljek – petek med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00

 

 

http://www.nuk.uni-lj.si/aktualno/razstave/2018/book-art-croatia

 

 

Odgovori