Povjesničar Nielsen, sudski vještak na Haškom tribunalu: Zapadni Balkan se nalazi u 1967. godini

U nastavku upućujemo na intervju s povjesničarom Christianom Axboem Nielsenom, sudskim vještakom na Haškom tribunalu, koji smatra da je „Haški sud odigrao veliku ulogu u utvrđivanju činjenica o zločinima, ali da je to tek prvi korak u suočavanju sa prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije“.

 

 

Nilsen: Zapadni Balkan se nalazi u 1967. godini

 

14. decembar/prosinac, 2017.

 

Dragan Štavljanin

 

 

‘Tek prvi korak u suočavanju sa prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije’

 

Imajući u vidu da je istinsko suočavanje sa prošlošću u Zapadnoj Nemačkoj počelo ne pre 1968. godine, tim merilima posmatrano Zapadni Balkan se nalazi tek u 1967. ocenjuje u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Kristian Nilsen (Christian Axboe Nielsen), profesor istorije na Univerzitetu Arhus u Danskoj i sudski veštak u haškom Tribunalu u nekoliko procesa, uključujući i Radovanu Karadžiću.

 

On ističe da je Haški sud odigrao veliku ulogu u utvrđivanju činjenica o zločinima, ali da je to tek prvi korak u suočavanju sa prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Profesor Nilsen je doktorirao na Univerzitetu Kolumbija i ekspert je za jugoistočnu Evropu. Pisao je o vladavini kralja Aleksandra, ali i o fudbalskim huliganima u Srbiji, te o zabrani gej parade. Fokus njegovog istraživanja je delovanje policije i službi bezbednosti u socijalističkoj Jugoslaviji.

 

RSE: Haški tribunal i formalno završava rad 19. decembra. Kako biste ocenili njegov učinak, nakon više od dve decenije delovanja, pre svega u ispunjivanju osnovnog zadatka utvrđivanja činjenica o ratnim zločinima kao i pravde?

 

Nilsen: Mislim da je važno najpre reći da se radi o najproduktivnijem međunarodnom krivičnom tribunalu. Nikada pre toga nismo imali toliko suđenja za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid. Zbog ovog kao i Tribunala za Ruandu, imamo danas i stalni Međunarodni krivični sud, što je neposredna posledica delovanja Haškog suda.

 

Utvrđen je bezbroj zločina i činjenica, identifikovani su neposredni izvršioci kao i njihovi pomagači. Nekoliko najvažnijih političkih, vojnih i policijskih podstrekača i izvršalaca su osuđeni.

To je sve veoma važno, ali predstavlja samo početak suočavanja sa prošlošću u bivšoj Jugoslaviji.

 

Cijeli intervju dostupan je na poveznici:

 

https://www.slobodnaevropa.org/a/intervju-kristijan-nilsen/28917268.html

 

 

Odgovori