Izložba “Slana 1930. – 1941.”

Gostujuća izložba Muzeja Grada Crikvenice “Slana 1930. – 1941.” – koja “prikazuje život malog primorskog mjesta Selca u razdoblju između dva svjetska rata” i “djelovanje Kraljevske ratne mornarice u Selcu” – bit će otvorena u Hrvatskom pomorskom muzeju Split u četvrtak, 22. veljače 2018. u 18 sati.

 

 

 

 

Gostujuća izložba Muzeja Grada Crikvenice Slana 1930. – 1941. bit će otvorena u Hrvatskom pomorskom muzeju Split, 22. veljače (četvrtak) u 18 sati.

 

 

Izložba prikazuje život malog primorskog mjesta Selca u razdoblju između dva svjetska rata. Vrijeme je to velikih društvenih i socijalnih previranja koja su se odrazila na selačku svakodnevicu, a posebno je ostalo upamćeno djelovanje Kraljevske ratne mornarice u Selcu. Naime u Kraljevini SHS/Jugoslaviji obrana Jadrana bila je podijeljena u tri sektora sa zapovjedništvima (komandama) u Sušaku, Šibeniku i Boki kotorskoj. Zbog blizine talijanske granice mornarička komanda zadužena za obranu sjevernog Jadrana sa Sušaka je 1930. godine premještena u uvalu Slana.

 

 

Iako okosnicu izložbe čini priča o Kraljevskoj ratnoj mornarici u Slanoj, na izložbi su prikazane društvene, političke i gospodarske prilike u Selcu. U ovom razdoblju započinje se intenzivnije razvijati turizam koji utječe na standard manjeg dijela pučanstva dok većina i dalje živi vrlo skromno. Javni život Selca prikazan je djelovanjem brojnih društava, osnivaju se dječji domovi i oporavilišta, te se ostvaruju i važni infrastrukturni pomaci.

 

 

Izvor: http://www.mdc.hr/

 

 

Odgovori