Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Anica Kovačič: u logoru s Anne Frank” u Buzetu

U četvrtak, 22. veljače 2018. u 17 sati u Narodnom domu Buzet održat će se javno predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Anica Kovačič: u logoru s Anne Frank”.

 

 

U četvrtak, 22. veljače 2018., s početkom u 17 sati u Narodnom domu Buzet održat će se javno predavanje Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje, prof., pod naslovom “Anica Kovačič: u logoru s Anne Frank”. Organizator je Srednja škola Buzet u suradnji s Istarskim povijesnim društvom.

 

 

Kroz predavanje će se predstaviti svjedočanstvo Anice Kovačič (rođ. 1923.), suradnice NOP-a, koju su uhitili nacisti u selu Prestranek, nedaleko od Postojne, 1944. godine. Zatvorena je u Gorici, a potom deportirana u koncentracijski logor Bergen – Belsen u kojemu je svjedočila stravičnim nacističkim zločinima. Danas živi u Tolminu (Slovenija).

 

 

“Jednog dana početkom 1945. primijetila sam uz žičanu ogradu suhu, iscrpljenu, mladu djevojku koja je tužno plakala. Rekla je da je Židovka i da se zove Ana Frank. Od toga dana redovito smo se susretale. Tako sam pod neobičnim okolnostima upoznala Anu Frank…“

 

 

Izvor: http://ipd-ssi.hr/?p=14226

 

 

Odgovori