Predavanje Gabi Abramac „Kako je nastajala moja knjiga o jezicima ortodoksnih Židova u New Yorku“

U utorak, 20. veljače 2018. u 19 sati, na tribini Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger, u auditoriju Židovske općine Zagreb, Palmotićeva 16, održat će se predavanje Gabi Abramac “Kako je nastajala moja knjiga o jezicima ortodoksnih Židova u New Yorku”. Ulomke iz knjige čita Vlatka Bjegović.

 

 

Gabi Abramac: Moj život s hasidima

 

Na svakom predavanju o njezinim sociolingvističkim istraživanjima među hasidima u New Yorku, Gabi Abramac dobiva slična pitanja: Kako ste se odlučili istraživati tako zatvorenu zajednicu? Kako ste tamo uspjeli doći? Kako su Vas hasidi prihvatili? Kako ste se prilagodili njihovim pravilima ponašanja? Kako ste naučili njihov jezik?

 

 

Kroz ovo predavanje autorica knjige “Dos heylike yidish vort: Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku”, predstavlja svoj etnografski putopis i odgovara na pitanje kako su se začela njezina istraživanja te kako je nastao njezin doktorat i spomenuta knjiga.

 

 

Gabi Abramac je sveukupno provela više od dvije godine živeći u hasidskoj zajednici u New Yorku u koju pripadnici vanjskog svijeta nemaju pristup. Naučila je njihov jezik – jidiš, prilagodila se pravilima hasidskog društva i zadobila njihovo povjerenje.

 

 

Na predavanju će govoriti o tome što ju je motiviralo na ova istraživanja, kako je uspjela proniknuti u ovu zajednicu i koje je uvide stekla. Svoje izlaganje dopunit će fotografijama i video snimkama nastalima tijekom boravka u New Yorku.

 

 

Gabi Abramac stekla je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorat iz područja lingvistike radom o jeziku i identitetu ortodoksnih židovskih zajednica u New Yorku. U Zagrebu vodi od 2000. godine školu stranih jezika Sokrat i osnivačica je Zagrebačkog jidiš kluba. Akademsku godinu 2016/2017 provela je na New York University kao stipendistica zaklade Fulbright radeći na projektu višejezičnosti, kulture i utjecaja digitalnih medija na hasidsko društvo. Godine 2017. dobila je stipendiju Fordham University i New York Public Library za svoja daljnja sociolingvistička istraživanja u hasidskim zajednicama New Yorka.

 

 

Predavanje se organizira na poziv Kulturnog društva “Miroslav Šalom Freiberger” koje djeluje unutar Židovske općine Zagreb, Palmotićeva 16.

 

 

https://www.facebook.com/events/940082772825123/

 

Predavanje Gabi Abramac „Kako je nastajala moja knjiga o jezicima ortodoksnih Židova u New Yorku“

 

 

Odgovori