Predavanje Stipe Kljaića “Bogdan Radica o Miroslavu Krleži”

Predavanje Stipe Kljaića “Bogdan Radica o Miroslavu Krleži” bit će u četvrtak, 25. siječnja 2018. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu (Marulićev trg 21).

 

 

 

 

Kulturni četvrtak u HDA

 

 

Pozivamo vas na predavanje

 

 

BOGDAN RADICA O MIROSLAVU KRLEŽI

 

 

25. siječnja 2018. u 18 sati

 

u Hrvatskome državnom arhivu
Marulićev trg 21, Zagreb

 

Bogdan Radica (1904. – 1993.) i Miroslav Krleža (1893. – 1981.) nesumnjivo pripadaju samom vrhu hrvatske inteligencije 20. stoljeća. Obojica su simboli raskola između dvije paralelne Hrvatske: jedne koja je završila u egzilu i druge koja je nakon Drugoga svjetskog rata ostala djelovati u zemlji. Prvi je bio konzervativni liberal, a drugi marksist i komunist. Gledajući njihova polazišta, utjelovili su dva različita povijesna duha suživljena u suvremenoj Hrvatskoj: južnjački mediteranski i sjevernjački srednjoeuropski.

 

Radičino pisanje o Miroslavu Krleži može se podijeliti u dvije faze: onu do sloma Hrvatskoga proljeća 1971. godine i onu nakon toga. U ranijoj fazi Radica je o Krležinoj ulozi u događanjima vezanim uz Hrvatsko proljeće, kao i o Deklaraciji o jeziku (1967.) pisao pozitivno, ističući njegovu ulogu u hrvatskome nacionalnom preporodu pod komunističkom diktaturom. U kasnijoj fazi, poslije sloma Hrvatskog proljeća u Karađorđevu, Radica je razočaran novim prilikama u Hrvatskoj promijenio svoj stav o Krleži, prozivajući ga pri tome kulturnim arbitrom Titove diktature.

 

 

Predavanje pripremio dr. sc. Stipe Kljaić, Hrvatski institut za povijest

 

 

Izvor: http://www.arhiv.hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/93/oamid/1633

 

 

Pozivnica: kulturni cetvrtak 2018-01-25

 

 

Odgovori