Prikazivanje dokumentarnog filma “Maslenica”

U povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, Hrvatska radiotelevizija prikazat će u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. u 20.05 sati na Prvom programu Hrvatske televizije drugi dio dvodijelnog dokumentarnog filma “Maslenica”.

 

 

 

 

Maslenica

 

U povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, koja je označila prekretnicu u Domovinskome ratu, Hrvatska radiotelevizija (HRT) prikazat će 22. siječnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.05. drugi dio dvodijelna istoimena dokumentarnog filma.

 

 

Siječanjsko primirje 1992. nije donijelo olakšanje stanovnicima Dalmacije koji su uz stalnu nestašicu hrane, struje i vode trpjeli i svakodnevne topničke udare, a prometno bili gotovo izolirani od sjevera Hrvatske. Zato je za Hrvatsku vojna akcija bila jedino rješenje.

 

 

Ograničena ofenziva Hrvatske vojske i policije kodnog naziva “Gusar” počela je 22. siječnja 1993. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa te važni visovi južnog Velebita. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke, a kasnije i brana Peruća koju su pobunjeni Srbi minirali.

 

 

Time je nakon godinu i pol okupacije oslobođena cijela hrvatska obala, a gotovo svakodnevno granatirani, napaćeni grad Zadar napokon je dočekao mir. Cilj akcije bio je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna – Žigljen. Ipak, briljantna pobjeda vrlo se lako mogla pretvoriti u strašan poraz…

 

 

U ogorčenim borbama najboljih postrojbi s obje strane tijekom nekoliko idućih mjeseci Hrvatska vojska i policija odnijele su značajnu pobjedu, koja je bila prekretnica u Domovinskom ratu. Stoga je u srpnju 1993. na Maslenici otvoren pontonski most kojim je, uz manje teškoće, promet tekao sve do konačnog oslobađanja Hrvatske i izgradnje novoga betonskog lučnog mosta.

 

 

Scenaristi su dokumentarnoga filma Maslenica Tomislav Šulj i Vladimir Brnardić, snimatelj je Ivan Kovač, redatelj Danko Volarić, a urednik Vladimir Brnardić.

 

 

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) dvodijelni će dokumentarni film Maslenica biti dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

 

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/423638/na-hrt-u-dokumentarni-film-maslenica-u-povodu-25-obljetnice-vojno-redarstvene-operacije

 

 

Odgovori