Predavanje Franka Dote „Na raskršću tradicije i seksualne modernosti: muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji“

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli organizira u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. u 17 sati predavanje Franka Dote o muškoj homoseksualnosti u socijalističkoj Jugoslaviji.

 

 

 

 

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

 

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

 

 

Događanja CKPIS-a

 

 

Predavanje Franka Dote: Muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji

 

 

Siječanjski gost CKPIS-a je Franko Dota koji je doktorirao modernu i suvremenu povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obranivši 2017. disertaciju Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj (1945-1989). Trenutno je vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje predaje kolegije iz historijske metodologije i teorije te povijesti historiografije. Predavanje pod naslovom Na raskršću tradicije i seksualne modernosti: muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji održat će u ponedjeljak, 22. siječnja 2018., u 17 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1.

 

U prvom cjelovitom Krivičnom zakoniku socijalističke Jugoslavije (1951.) muški suglasni istospolni seksualni čin bio je kazneno djelo za koje su sudovi mogli izreći kaznu do dvije godine zatvora. U narednih dvadesetak godina kriminolozi, seksolozi, liječnici i pravnici sve su učestalije u javnosti stali zagovarati nužnost potpune dekriminalizacije homoseksualnosti. No, sredinom 1970-ih prilikom izrade republičkih i pokrajinskih kaznenih zakona došlo je do razlaza oko “protuprirodnog bluda”. Polovica federalnih jedinica odlučila se na dekriminalizaciju, uključujući i SR Hrvatsku, dok je u ostatku zemlje homoseksualni čin ostao kažnjiv. U razdoblju od 1945. do 1977. za to kazneno djelo u cijeloj je zemlji osuđeno oko 1500 muškaraca, od toga u Hrvatskoj oko 500.

 

Izvor: https://ckpis.unipu.hr/ckpis/dogadanja

 

 

Odgovori