Održan kolokvij o povijesti psihijatrije i predstavljena knjiga “Therapeutic fascism”

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održan je 15. siječnja 2018. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti te predstavljena knjiga Ane Antić “Therapeutic fascism: Experiencing the violence of the Nazi New Order in Yugoslavia”. Više u nastavku.

 

 

 

 

Projekt Hrvatska znanstvena i filozofska baština: Transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu koji financira Hrvatska zaklada za znanost a vodi Željko Dugac (Odsjek za filozofiju znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU) organizirao je u suradnji s Poslijediplomskim doktorskim studijem Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu (FFZG) u ponedjeljak, 15. siječnja 2018. od 16 do 19 sati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2. znanstveni kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti.

 

 

U prvom dijelu kolokvija – koji su moderirali Željko Dugac i Vedran Duančić – svoja su istraživanja predstavili Jelena Seferović (Razmatranja institucionalizacije osoba s duševnim smetnjama u NPB dr. Ivan Barbot Popovača za vrijeme NDH) i Vinko Drača (Emotivni režimi 19. stoljeća na primjeru povijesti bolesti Kraljevskog i zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu).

 

 

Nakon komentara i pitanja Ane Antić, u raspravi su sudjelovali Ozren Žunec, Ivo Goldstein, Martin Kuhar i Željko Dugac.

 

 

U drugom dijelu kolokvija o knjizi Therapeutic fascism: Experiencing the violence of the Nazi New Order in Yugoslavia govorili su najprije Branimir Janković, zatim iscrpno autorica Ana Antić i na kraju Vedran Duančić.

 

 

Detaljnije o knjizi zainteresirani čitatelji moći će saznati iz prikaza knjige koji uskoro planiramo objaviti na portalu Historiografija.hr.

 

 

U nastavku donosimo slike s kolokvija na kojem su uz sudionike i drugu publiku bili nastavnici, doktorandi i studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale slike s kolokvija dostupne su na poveznici:

 

 

https://povijestifilozofijaznanosti.blogspot.hr/

 

 

Odgovori