Petnaest uspješnih godina Povijesne udruge Moslavina

U petak, 8. prosinca 2017. u punoj Knjižnici i čitaonici Popovača radno je obilježena petnaesta godišnjica osnutka Povijesne udruge Moslavina (PUM). Radno jer su predsjednica Udruge dr. sc. Silvija Pisk i tajnica Stela Kos održale predavanja o povijesti i legendama vezanim za najveću moslavačku srednjovjekovnu utvrdu Garić grad, za čije se uređenje i očuvanje Udruga brine od svog osnutka.

 

Dr. sc. Silvija Pisk iznijela je kratak pregled povijesti navedene utvrde, čime se kontinuirano bavi u svome znanstvenom radu, a upoznala je publiku i s najnovijim arheološkim otkrićima budući da su arheološki i konzervatorski radovi na spomenutoj utvrdi ponovo zaživjeli i provode se sustavno od 2009. godine, nakon stanke koja je trajala od davne 1972. godine.

 

Osim toga, Pisk se osvrnula i na aktivnosti članova Povijesne udruge Moslavina u uređenju Garić grada, ali i na ostale djelatnosti kojima se Udruga aktivno bavila u posljednjih 15 godina na očuvanju kulturne i povijesne baštine moslavačkog kraja. Uz prezentaciju fotografija i novinskih isječaka spomenula je brojne akcije uređenja moslavačkih burgova (Jelengrad, Garić grad), kao i suradnje s mlađim udrugama istih interesa (Udruga Garić, Povijesna udruga Bršljanica), s moslavačkog područja i šire. Spomenuti su i projekti koje je Udruga provodila u suradnji s raznim ministarstvima i lokalnim te državnim ustanovama kao i ostale brojne djelatnosti u kojima su članovi sudjelovali.

 

Stela Kos podsjetila je okupljene na legende i predaje koje se vežu uz Garić i Moslavinu, zahvalila svima okupljenima kao i odsutnim članovima na pomoći i suradnji u proteklih 15 godina te izrazila nadu u ponovne suradnje. Isto tako spomenula je kako je djelovanje PUM-a jedan lijep primjer suradnje lokalnih vlasti, lokalne zajednice i entuzijastičnih volontera.

 

Posebnu čestitku na ovoj lijepoj jubilarnoj obljetnici članovima i osnivačima PUM-a uputio je gradonačelnik grada Popovače Josip Mišković, zahvalivši im na nesebičnom zalaganju u očuvanju i popularizaciji lokalnih povijesnih znamenitosti. „Da nije bilo Povijesne udruge Moslavina, ne bi bilo arheoloških radova na Jelengradu, niti bi Garić grad ni Jelengrad izgledali kako danas izgledaju“ – kazao je Mišković i izrazio spremnost Grada Popovače da i ubuduće pomogne PUM-u u očuvanju baštine gdje to bude potrebno i moguće te poželio sreću u budućem radu.

 

Stela Kos

 

 


 

 

Garić 2002.

 

 

Garić 2017.

 

Garić ugaona kula 2017.

 

Glavna kula Garić 2017.

 

 

Odgovori