Tribina “Marin Getaldić – pogled u novo doba”

Sedma tribina ovogodišnjeg ciklusa “Eppur si muove” posvećena je životu i djelu Marina Getaldića, a održat će se u srijedu, 29. studenoga 2017. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu.

 

 

Marin Getaldić – pogled u novo doba

 

 

Tribina 29.11.2017.

 

Gradska knjižnica

 

Početak događanja: 19.00

 

Galerija Kupola

 

 

 

Sedma tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je životu i djelu Marina Getaldića. Tribina će se održati u srijedu, 29. studenoga 2017. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

 

 

Marin Getaldić najznačajniji je hrvatski matematičar i fizičar na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Važnost Getaldićeva opusa potaknula je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća prva sustavna istraživanja njegova rada, doprinosa i odraza njegovih djela u zapadnoeuropskoj prirodoznanstvenoj i matematičkoj literaturi, kao i projekt prevođenja i objavljivanja svih njegovih djela. Izlaganja na tribini obuhvatit će dosadašnja istraživanja Getaldićeva života, specifičan način na koji se uključio u znanstvena istraživanja, te njegov cjelokupni opus. Za bolje razumijevanje Getaldićeva značenja i prinosa daljnjemu razvitku znanosti također će se govoriti o glavnim obilježjima matematike u doba renesanse, kao i o njezinoj interakciji s filozofijom, jer velike konceptualne promjene koje nastupaju u matematičkim i u prirodnim znanostima u doba kasne renesanse, potaknute su upravo filozofskim nastojanjima oko rješavanja problema metode.

 

 

Urednica i voditeljica:

dr. sc. Marijana Borić
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

 

 

Sudionici:
Akademik Žarko Dadić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
dr. sc. Luka Boršić, Institut za filozofiju

 

 

 

Prijedlozi za čitanje:

 

•Borić, M. Marin Getaldić. Dubrovnik : Matica hrvatska, Ogranak Dubrovnik, 2013.
•Dadić, Ž. Hrvati i egzaktne znanosti u osvitu novovjekovlja. Zagreb : Naprijed, 1994.
•Dadić, Ž. Na razmeđu civilizacija : Zapadna Europa, Bizant i islamske zemlje : tragovima povijesti, znanosti i prirodne filozofije. Zagreb : Izvori, 2013.
•Dadić, Ž. Povijest egzaktnih znanosti u Hrvata. Zagreb : Liber, 1982. 2 sv.
•Dadić, Ž. Razvoj matematike : ideje i metode egzaktnih znanosti u njihovu povijesnom razvoju. Zagreb : Školska knjiga, 1975.
•Getaldić, M. Sabrana djela. Zagreb : Institut za povijest prirodnih, matematičkih i medicinskih nauka JAZU, 1972-____.
•Ghetaldi, M. Opera omnia. <Faksimilni pretisak>. Zagrabiae : Institut za povijest prirodnih, matematičkih i medicinskih nauka JAZU, 1968.
•Radovi Međunarodnog simpozija Geometrija i algebra početkom XVII stoljeća : povodom 400-godišnjice rođenja Marina Getaldića, Dubrovnik, 29. IX – 3. X 1968. Zagreb : Institut za povijest prirodnih, matematičkih i medicinskih nauka JAZU, 1969.
•Rasprave i građa za povijest nauka / [urednici Hrvoje Iveković, Lavoslav Glesinger]. Zagreb : Institut za povijest prirodnih, matematičkih i medicinskih nauka Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, 1969.
•Stipanić, E. Marin Getaldić i njegovo mesto u matematici i naučnom svetu. Beograd : Zavod za izdavanje udžbenika Narodne Republike Srbije, 1961.
•Tanta, I. Hrvati koji su stvarali Europu. Zagreb : Stari grad, 2003.
•Vanino, M. Dubrovčanin Marin Getaldić i isusovci. Sarajevo : Nova tiskara Vrček i dr., 1941.
•Znanost u Hrvata: prirodoslovlje i njegova primjena = Centuries of natural science in Croatia: theory and application : [katalog izložbe] : MGC, Klovićevi dvori, lipanj – listopad 1996. / [glavna urednica Greta Pitaf Mrzljak Zagreb : MGC, 1996. 2 sv.
Članak: •Ozimec, S. Marin Getaldić. // Meridijani : časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja 10 (2003), 72, str. 72-73

 

 

Izvor: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/marin-getaldic-pogled-u-novo-doba/40936

 

 

 

 

Odgovori