Predstavljen priručnik za praćenje suđenja u predmetu Prlić i ostali

Inicijativa mladih za ljudska prava predstavila je 21. studenog 2017. u Zagrebu priručnik za praćenje posljednjeg sudskog predmeta pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

 

 

 

 

“Šestorka u Haagu” – priručnik za praćenje suđenja u predmetu Prlić i ostali

 

Inicijativa mladih za ljudska prava predstavila priručnik za praćenje posljednjeg sudskog predmeta pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

 

 

Inicijativa mladih za ljudska prava danas je novinarkama i novinarima u Zagrebu predstavila priručnik „Šestorka u Haagu“ čija je svrha pružiti informacije o utvrđenim činjenicama i pravnim kvalifikacijama pred MKSJ-om u predmetima koji se tiču sudjelovanja Republike Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994. godine. Priručnik je namijenjen novinarima i drugim medijskim djelatnicima, ali i svoj zainteresiranoj javnosti.

 

 

Dokument ukazuje i na obvezu Republike Hrvatske u provođenju mehanizama tranzicijske pravde neovisno o presudi Žalbenog vijeća u predmetu Prlić i ostali, budući da je sudioništvo Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini te međunarodni karakter tog sukoba unutar kojeg su počinjeni zločini prethodno utvrđen u drugim predmetima.

 

 

U priručniku su navedeni i primjeri javnih istupa istaknutih političara u kojima prešućuju ili manipuliraju utvrđenim nalazima međunarodnih i nacionalnih sudova o ratovima 1990-ih godina čime ozbiljno narušavaju pozitivne rezultate mehanizama tranzicijske pravde te izgradnju mira u današnjem društvu.

 

 

Inicijativa mladih za ljudska prava – priručnik Šestorka u Haagu:

 

 

http://yihr.hr/wp-content/uploads/2017/11/Inicijativa-mladih-za-ljudska-prava-prirucnik-Sestorka-u-Haagu.pdf

 

 

Izvor: http://yihr.hr/hr/sestorka-u-haagu-prirucnik-za-pracenje-sudenja-u-predmetu-prlic-i-ostali/

 

 

Iz medija: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/YIHR-priredila-prirucnik-za-pracenje-presude-za-Herceg-Bosnu

 

 

 

Odgovori