Otvorenje izložbe ”70 godina: Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 anni: Trattati di Parigi 1947” u Poreču

U srijedu, 22. studenog 2017. u 19 sati u Maloj galeriji u Poreču bit će otvorena izložba ”70 godina: Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 anni: Trattati di Parigi 1947”, autora Igora Jovanovića i Igora Šaponje.

 

 

 

 

U srijedu, 22. studenog 2017., s početkom u 19 sati u Maloj galeriji (Narodni trg 1) u Poreču bit će otvorena izložba ”70 godina: Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 anni: Trattati di Parigi 1947”, autora Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje, prof., u realizaciji Istarskog povijesnog društva.

 

 

Ove se godine obilježava 70. obljetnica potpisivanja Pariških mirovnih ugovora, kojima je, između ostaloga, određena i nova granica između Italije i tadašnje Jugoslavije. Naime, po okončanju Drugoga svjetskog rata postavljeno je pitanje pravednijega razgraničenja između tih dviju država, koje bi više bilo u skladu s etničkim granicama. Sporni je teritorij Julijske krajine 1945. privremeno podijeljen na Zonu A pod anglo-američkom i Zonu B pod jugoslavenskom vojnom upravom. Istarsko se stanovništvo podijelilo na one koji su željeli da njihov kraj pripadne Jugoslaviji i one koji su željeli da ostane u Italiji. Područje je obišla i Međusaveznička komisija koja je trebala utvrditi stanje na terenu i raspoloženje stanovništva. Konačno je odlučeno da veći dio Istre pripadne Jugoslaviji, a od preostaloga je dijela s Trstom osnovana nova država, Slobodni Teritorij Trsta. Odluka sila pobjednica kod dijela je istarskoga stanovništva izazvala nezadovoljstvo i želju za odlaskom, što je rezultiralo iseljavanjem velikoga broja talijanskoga stanovništva. Fotoizložba prikazuje stanje i događaje u tom dvogodišnjem razdoblju neizvjesnosti i nastojanja obiju strana da se izbore za što povoljniju odluku Mirovne konferencije u Parizu.

 

 

Radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00 osim nedjelje i praznika.

 

 

Izvor: http://ipd-ssi.hr/?p=13865

 

 

 

Odgovori