Izložba „Renesansni Faustus Verantius“

Izložba “Renesansni Faustus Verantius” otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 6. do 25. studenog 2017. godine.

 

 

Otvorena izložba „Renesansni Faustus Verantius“ u NSK

 

 

Izložba Renesansni Faustus Verantius svečano je otvorena 6. studenoga 2017. godine u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a moći će se razgledati do 25. studenoga 2017. godine.

 

Na početku svečanosti okupljenima su se pozdravnim govorima obratili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić,  zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Lidija Kralj, prof., državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak i savjetnica Predsjednice Republike za društvene djelatnosti i mlade mr. sc. Renata Margaretić Urlić.

 

Nakon pozdravnih govora o izložbi i važnosti Fausta Vrančića govorila je znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Marijana Borić, a nakon njezina izlaganja izložbu je otvorio potomak Fausta Vrančića Vedran Jukić Draganić Vrančić.

 

Autorica izložbe je djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Nela Marasović, a njezin su temelj preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U sklopu portala Digiatlne zbirke NSK dostupne su digitalizirane inačice djela kao što su Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae, Venecija, 1595., i Machinae novae, Venecija, 1615./1616.

 

Dio izložbe posvećene Faustu Vrančiću čini i virtualni kutak, čiji koncept potpisuje dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, a dizajn i izradu mrežne stranice Filip Lončar i Branimir Matijačić. Sastoji se od virtualne izložbe, edukativne slagalice, a u okviru virtualnog koncepta predstavljene su i nove naprave Fausta Vrančića iz djela Machinae novae s hrvatskim prijevodom teksta Tumačenje strojeva koje smo izumili  dr. sc. Vladimira Muljevića. Prijevod je objavljen u sklopu pretiska djela Machinae novae Fausti Verantii Siceni cum declaratione Latina, Italica, Hispanica, Gallica et Germanica, Zagreb : Novi Liber ; Šibenik : Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 1993.

 

Posjetitelji svečanog otvaranje imali su priliku vidjeti i lutke homo volans Zdenke Bilušić, nastale od prepariranih starih knjiga iz otpisa šibenske gradske knjižnice. Zdenka Bilušić akademska je slikarica te voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice Jurja Šižgorića, a njezine instalacije nedavno su predstavljene zagrebačkoj javnosti izložbom u antikvarijatu Brala.

 

Okupljene su imali priliku uživati u renesansnim skladbama koje je izveo glazbenik Edin Karamazov.

 

Za ostvarenje ovoga programa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a. Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a ostvarena je uz potporu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

Izvor: http://www.nsk.hr/otvorena-izlozba-renesansni-faustus-verantius-u-nsk/

 

 

 

Odgovori