Ženski antifašistički Zagreb u Splitu: izložba i tribina

U petak, 10. 11. 2017. u Splitu gostuje izložba „Ženski antifašistički Zagreb“ kojoj prethodi tribina „Ženske organizacije i antifašističko djelovanje u Splitu i Zagrebu (1918-1945)“.

 

 

Centar za ženske studije (Zagreb), Kulturno-umjetnička udruga ROMB (Split) i  udruga Domine (Split)

 

Pozivaju vas na otvorenje dokumentarne izložbe „Ženski antifašistički Zagreb“ u petak 10. 11. 2017. u 19:00 sati u Galeriji Praktika (Dom mladih, Ulica slobode 28, Split).

 

Izložbi prethodi tribina „Ženske organizacije i antifašističko djelovanje u Splitu i Zagrebu (1918-1945)“ u 18:00 sati u Klubu KOCKA (Dom mladih, Ulica slobode 28, Split) koju će moderirati Diana Magdić uz gošće Mirjanu Kučer, Anu Lovreković i Barbaru Blasin. Razgovarat će se o povijesti ženskih organizacija u međuratnom periodu, o angažmanu tih organizacija na antifašističkoj predratnoj sceni te masovnom uključenju žena u oružani otpor u periodu Drugog svjetskog rata u Splitu i Zagrebu.

 

Autorice izložbe i istraživačice u projektu „Ženski antifašistički Zagreb“ su Barbara Blasin i Ana Lovreković, a projekt se bavi međuratnim razdobljem i razdobljem II. svjetskog rata (1939 -1945) iz antifašističkog i feminističkog diskursa, prateći predratnu povijest ženskih pokreta, sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja, te naposljetku organiziranje i masovno sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Iz borbe za politička i radna prava te jednaku dostupnost obrazovanja na svim razinama, u kontekstu ubrzanog rasta ekonomske i političke represije u zemlji, kao i bujanja fašizma u Europi, proizašla je generacija žena koja je svojim masovnim učešćem u antifašističkom otporu i velikim žrtvama konačno omogućila punu pravnu jednakost žena nakon rata. Radi se o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koja je masovno sudjelovala u javnom i političkom životu, a to je  ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas.

 

 

TRIBINA „ŽENSKE ORGANIZACIJE I ANTIFAŠISTIČKO DJELOVANJE U SPLITU I ZAGREBU (1918-1945)“:

  1. 2017. /petak / 18:00 / Klub KOCKA

 

OTVORENJE IZLOŽBE „ŽENSKI ANTIFAŠISTIČKI ZAGREB“:

  1. 2017. / petak / 19:00 / Galerija Praktika

(nakon otvorenja izložbe otvara se plesni podij)

 

RAZGOVOR I VOĐENJE KROZ IZLOŽBU:

  1. / subota / 2017. / 12:00

 

TRAJANJE IZLOŽBE:

  1. – 20. 11. 2017.

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/332623653872686/

 

Turneja izložbe iz Zagreba realizirana je u suradnji sa Savezom udruga Klubtura / Clubture Network. Nositelj projekta je Centar za ženske studije, Zagreb, a partnerske organizacije su: Samoupravna interesna zajednica (SIZ), Rijeka, Art radionica Lazareti, Dubrovnik i Kulturno-umjetnička udruga ROMB, Split. Donatori programa razmjene i suradnje Clubture-a su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

 

Izvor: https://zenstud.hr/2017/11/07/zenski-antifasisticki-zagreb-u-splitu-izlozba-i-tribina/

 

 

 

 

Odgovori