Dokumentarni film “Reformacija u hrvatskim krajevima u 16. i 17. stoljeću”

HRT3 u utorak, 31. listopada 2017. u 14.40 prikazuje prvi dio dokumentarnog filma “Reformacija u hrvatskim krajevima u 16. i 17. stoljeću” čiji je scenarist i stručni savjetnik Stanko Jambrek.

 

 

 

 

Reformacija nekad i danas

 

 

31. listopada na HRT3 u 14.40, dokumentarni film (1. dio)

 

 

Reformacija u hrvatskim krajevima u 16. i 17. stoljeću

 

 

Dokumentarni film u dva dijela o reformaciji u Hrvatskoj ispričan je kao putopis kroz koji upoznajemo mjesta značajna za reformaciju, među ostalim i dvorce manje poznate široj javnosti.

 

 

Film nam otkriva i protestantske knjige tiskane u 16. stoljeću, koje se čuvaju u arhivu NSK-a u Zagrebu, a o bitnim obilježjima reformacije u Hrvatskoj govore stručnjaci. Autori donose i pregled važnih događaja i osoba koje su odigrale značajne uloge u reformaciji te razmatra duhovnu perspektivu reformacije kao biblijskog pokreta reforme koji je i danas prisutan u zajednicama reformacijske baštine i očituje se u raznim područjima njihovog života i društvenog djelovanja te biblijskom prevodilaštvu.

 

 

Scenarist i stručni savjetnik: dr. sc. Stanko Jambrek, autor knjige “Reformacija u hrvatskim zemljama u europskom kontekstu”
Redateljica: Haidy Kovačević
Voditeljica: mr. Vanja Bule
Montaža: Haidy Kovačević, Damir Bukovec
Karte: dr. sc. Stanko Jambrek i dip. ing. geod. Ratko Medan
Producent: Tihomir Vekić
Produkcija: 4H Mediji, 2017.
Koproducent: CBN South East Europe

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/412760/reformacija-nekad-i-danas

 

 

Odgovori