Stvaranje slučaja od predavanja “Peter Handke i Jugoslavija”

Najavljeno održavanje predavanja prof. dr. Martina Sexla (Leopold–Franzens-Sveučilište u Innsbrucku) u Zagrebu i Rijeci o Peteru Handkeu i Jugoslaviji dovedeno je nažalost u pitanje nakon žestokih napada na određenim portalima, koji su miješali Handkea i predavanje o njemu, izvodili posve neprimjerene konstrukcije, huškali javnost i pozivali na cenzuru.

 

 

 

 

Austrijski kulturni forum

 

 

Peter Handke i Jugoslavija

 

 

prof. dr. Martin Sexl, Leopold –Franzens-Sveučilište u Innsbrucku

 

 

03.11. ZAGREB
14.00 h
Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3

 

06. 11. – 10:00 RIJEKA
Filozofski fakultet, Sveučilišna avenija 4

 

 

Konflikti u 90-tim godinama prošloga stoljeća u Jugoslaviji viđeni su i interpretirani, kako od zaraćenih strana tako i od mnogih država članica Europske unije, kao konflikt među „narodima“. Prof. dr. Martin Sexl (Komparativna književnost, Innsbruck) u okviru svojih predavanja u Zagrebu i Rijeci izlaže svoja istraživanja, zbog čega je to tako, što u ovom kontekstu znači „narod“ i koju su ulogu igrali mediji i javnost u procesu stvaranja identiteta državnih zajednica. S tim u vezi analizirao je takozvane „Bilješke o Jugoslaviji“ Petera Hndkea u kojima autor upravo govori o tom procesu stvaranja identiteta. Martin Sexl pokušat će obrazložiti zbog čega se Handke u to upustio i o kakvom „narodu i „pravdi“ pripovijeda u djelima Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine ili Pravda za Srbiju (1996.) i Vožnja u čamcu ili komad za film o ratu (1999.).

 

 

www.ffzg.unizg.hr

 

www.ffri.uniri.hr

 

Izvor: http://www.kulturforum-zagreb.org/hr/article/peter-handke-i-jugoslavija/

 

 

 

 

REAKCIJE:

 

 

Apologeti Slobodana Miloševića na Filozofskom fakultetu

Promocija velikosrpskog fašizma na riječkom i zagrebačkom Filozofskom fakultetu – kazneno djelo negiranja genocida i agresije

 

Odgovori