“Prva knjiga o Jugoslaviji povjesničara iz regije: Postoji prostor za racionalan razgovor o Jugoslaviji”

U Zagrebu je predstavljen zbornik “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi” koji je dostupan i u pdf-izdanju (kao i u prijevodu na engleski jezik).

 

 

 

 

Prva knjiga o Jugoslaviji povjesničara iz regije: Postoji prostor za racionalan razgovor o Jugoslaviji

 

 

Predstavljen zbornik

 

 

26. listopad 2017.

 

 

Novi list

 

 

Napisao: Boris Pavelić

 

 

“Rijetki će danas iskreno reći što su radili do 1990. Bijeg od prošlosti i bijeg od budućnosti kao da se podudaraju”, ilustrirao je Roksandić atmosferu u kojoj javnost raspravlja o Jugoslaviji, dodajući međutim kako je “besmisleno nijekati jugoslavensko iskustvo”. Posebno je zahvalio Sonji Biserko, predsjednici Helsinškoga odbora za ljudska prava Srbije, “čija duboko humanistička vokacija nije bez ljudskih rizika”

 

 

Postoji dijaloški prostor za racionalan razgovor o Jugoslaviji, ustvrdio je zagrebački povjesničar Drago Roksandić predstavljajući večeras u Zagrebu zbornik “Jugoslavija u povijesnoj perspektivi”, prvo znanstveno djelo o bivšoj državi nastalo zajedničkim naporom povjesničara iz svih država nastalih njezinim raspadom. Riječ je o opsežnome znanstvenom djelu, dužem od petsto stranica, u kojemu dvadesetak povjesničara iz država bivše Jugoslavije osvjetljuje genezu jugoslavenske ideje, zajedničko iskustvo iz perspektiva njezinih nacionalnih sastavnica, te društveni život u bivšoj državi.

 

 

Knjigu je nedavno, kao dio opsežnijeg projekta jugoslavenske povijesti dostupnom na yuhistorija.com, na ovdašnjim jezicima i na engleskom objavio Helsinški odbor za ljudska prava Srbije, a besplatno je dostupna na spomenutoj internetskoj stranici. Taj opsežni i skupi projekt financira njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.”Rijetki će danas iskreno reći što su radili do 1990. Bijeg od prošlosti i bijeg od budućnosti kao da se podudaraju”, ilustrirao je Roksandić atmosferu u kojoj javnost raspravlja o Jugoslaviji, dodajući međutim kako je “besmisleno nijekati jugoslavensko iskustvo”.

 

 

Posebno je zahvalio Sonji Biserko, predsjednici Helsinškoga odbora za ljudska prava Srbije, “čija duboko humanistička vokacija nije bez ljudskih rizika”.Biserko, voditeljica projekta, kazala je kako je cilj knjige “tumačenje i objektivno prikazivanje Jugoslavije”.

 

 

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

 

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Prva-knjiga-o-Jugoslaviji-povjesnicara-iz-regije-Postoji-prostor-za-racionalan-razgovor-o-Jugoslaviji

 

 

Dodatne informacije:

 

http://www.yuhistorija.com/

 

 

 

 

 

Odgovori