Održan okrugli stol “Oktobarska revolucija – uzroci, obilježja i posljedice”

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu održan je okrugli stol “Oktobarska revolucija – uzroci, obilježja i posljedice” o kojem je dostupan izvještaj i izjave sudionika.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu

 

 

Održan je okrugli stol: “Oktobarska revolucija – uzroci, obilježja i posljedice”

 

 

Ove se godine navršava točno stotinu godina od događaja poznatog kao Oktobarska revolucija. Tim povodom Hrvatsko katoličko sveučilište organiziralo je poseban okrugli stol, jer se radi o događaju koji je imao veliki utjecaj na politički i društveni razvoj XX. stoljeća. Kako bi predstavili neke od posljedica do kojih je doveo boljševički prevrat i potonje preuzimanje vlasti u Rusiji na okruglom stolu je nastupilo pet istaknutih poznavatelja prilika tog doba: doc. dr. sc. Ivica Šola, izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin, dr. sc. Robin Harris, prof. dr. sc. Ivo Banac i prof. dr. sc. Gordan Črpić.

 

 

Izlaganja sudionika tematizirali su ključne aspekate koji su doveli do Oktobarske revolucije te predstavili najvažnije posljedice tog događaja, poput Komunističkog manifesta, obilježja boljševičkog preuzimanja vlasti u Rusiji i prirodi režima uspostavljenog u Sovjetskom savezu, odnosa komunističkih režima prema vjerskim zajednicama, utjecaju na etiku rada itd.

 

 

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

 

Održan je okrugli stol: “Oktobarska revolucija – uzroci, obilježja i posljedice”

 

 

Okrugli stol Oktobarska revolucija

 

 

 

 

Odgovori