Gostovanje predstave “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti” u Zagrebu

U Zagrebačkom kazalištu mladih gostuje u ponedjeljak (23.X.2017) predstava koja tematizira, između ostalog, pitanje “kako su socijalističke obitelji propale zajedno sa socijalističkim poduzećima i kako je to utjecalo na dvoje protagonista?”.

 

 

 

Zagrebačko kazalište mladih

 

DRUGOVI, JA SE NI SADA NE STIDIM SVOJE KOMUNISTIČKE PROŠLOSTI

 

 

Izvođena na mnogim europskim pozornicama i festivalima kao što su Theater Spektakel u Zürichu, Beursschouwburg u Bruxellesu, Scenes d’Europe u Reimsu, predstava Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti gostuje i u Zagrebačkom kazalištu mladih i to u ponedjeljak, 23. listopada 2017, u okviru Europskog kazališta u ZKM-u.

 

Predstava se bavi pitanjem što je izgubljeno u periodu tranzicije i kako se dvoje izvođača nosi s osjećajem gubitka? Kako su socijalističke obitelji propale zajedno sa socijalističkim poduzećima i kako je to utjecalo na dvoje protagonista? Dijalogom između kazališta i filma te primjenom niza strategija – od zvučnog komentara i simultane sinkronizacije do fizičkih rekonstrukcija i fiktivnih teza – razmatra se odrastanje izvođača i njihova sadašnja situacija, vrijednost njihovih života i rada i teret izbora koje su napravili, kako osobnih tako i profesionalnih. Možemo li se i u današnjem društvu držati vrijednosti naslijeđenih iz države koja je nestala? Udružujemo li se samo da bismo žalili i protestirali? Ili je moguće ostati dosljedan idealima u koje smo vjerovali i ustrajati u njihovoj realizaciji? Sučeljavajući osobna sjećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije, predstava istražuje što ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma.

 

Koncept i izvedba: Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić. Režija: Sanja Mitrović u suradnji s Vladimirom Aleksićem. Dramaturgija: Olga Dimitrijević, Jorge Palinhos. Oblikovanje scene i kostima: Frédérick Denis. Oblikovanje svjetla: Giacomo Gorini. Glazba: Vladimir Pejaković. Produkcija: Jelena Knežević, Tamara Pović.

 

 

Izvor: http://www.zekaem.hr/vijesti/drugovi-ja-se-ni-sada-ne-stidim-svoje-komunisticke-proslosti/

 

 

Odgovori