Index.hr – serijal o nacionalnim narativima (6. tema: granica na Drini)

Upućujemo na šesti prilog iz serijala portala Index.hr “Rušimo hrvatske mitove: Je li hrvatska granica na Drini povijest ili ustaški mit?” za koji govori povjesničar Hrvoje Gračanin.

 

 

 

 

Index.hr

 

RUŠIMO HRVATSKE MITOVE Je li hrvatska granica na Drini povijest ili ustaški mit?

 

 

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer

 

 

15.10.2017.

 

 

 

MIT o “granici na Drini“, uz onaj o Hrvatskoj kao “predziđu kršćanstva“, jedan je od najistaknutijih narativa ključnih za razumijevanje hrvatske društvene, političke i kulturne svijesti. U njemu Hrvatska ima status čuvarice kršćanstva kao i europske civilizacije i kulture, odnosno čuvarice važne granice između istoka i zapada koja je povijesno na Drini.

 

 

Od 1990-ih on se ponovno oživljava u redovima radikalne desnice, među ostalim i kroz pjesme s ustaškom ikonografijom kakve rado izvodi Marko Perković Thompson.

 

 

No koliko je on utemeljen u stvarnim povijesnim činjenicama i koliko uistinu ima drevnih uporišta, pitanje je koje traži pojašnjenja struke.

 

 

Koja je ideja serijala tekstova “Rušimo hrvatske mitove”?

 

 

Hrvatska kao i sve zemlje svijeta, ima neke nacionalne narative o ličnostima, događajima i simbolima koji su na važan način obilježili njezinu povijest. Neki od njih pripadaju tako davnoj prošlosti, iz koje nam je ostalo toliko malo materijalnih ostataka, da priče nije objektivno lako razlučiti od stvarnosti, odnosno od povijesnih činjenica. U nekim drugim slučajevima ne postoji politička volja da se to učini onako kako bi zahtijevala pravila struke. Index je stoga, u suradnji s uglednim hrvatskim povjesničarima, pokrenuo serijal članaka u kojima nastojimo predstaviti analize nekih od naših najvažnijih narativa koje bi trebale pomoći da se shvati što je u njima mit, a što istina. Cilj nije negacija narativa, već preispitivanje – ponekad će historiografija potvrditi narativ, a ponekad utvrditi da je on mit ili pak nešto između.

 

 

Prvi u nizu naših tekstova bavio se Višeslavom, drugi Branimirom, treći Tomislavom, četvrti Zvonimirom, peti pričom o Pacta Conventa, navodnom ugovoru između Hrvata i Mađara koji je Hrvatima bio temelj za borbu za veće razine neovisnosti u zajedničkoj državi.

 

 

Novi, šesti nastavak posvetili smo granici na Drini, a u njemu nam je sugovornik, odnosno autor bio dr. sc. Hrvoje Gračanin, izvanredni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu (na slici dolje). Hrvoje Gračanin predaje europsku i svjetsku povijest srednjeg vijeka, a istraživački se bavi kasnoantičkom i ranosrednjovjekovnom poviješću, kasnoantičkim i ranosrednjovjekovnim povijesnim spisateljstvom te bizantskom civilizacijom. Dugogodišnji je suradnik časopisa Meridijani s biografijama povijesnih ličnosti i Čovjek i svemir s temama iz povijesti astronomije, a surađuje i u emisijama HR-a Putnici kroz vrijeme, Povijest četvrtkom i Povijesne kontroverze, prije i u televizijskim emisijama HTV-a Treća povijest i Pogled u prošlost. Prevodi s engleskog i njemačkog jezika.

 

 

Cijeli prilog dostupan je na poveznici:

 

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/rusimo-hrvatske-mitove-je-li-hrvatska-granica-na-drini-povijest-ili-ustaski-mit/1000809.aspx

 

 

 

Odgovori