Index.hr – serijal o nacionalnim narativima (5. tema: Pacta Conventa)

Upućujemo na peti prilog iz serijala portala Index.hr “Rušimo hrvatske mitove: Zašto se još uvijek bojimo istine o ulasku Hrvata u Mađarsko kraljevstvo?” za koji govore povjesničari Gordan Ravančić i Miljenko Hajdarović.

 

 

Index.hr

 

RUŠIMO HRVATSKE MITOVE Zašto se još uvijek bojimo istine o ulasku Hrvata u Mađarsko kraljevstvo?

 

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer

 

23.9.2017.

 

 

HRVATSKA, kao i sve zemlje svijeta, ima neke nacionalne narative o ličnostima i događajima koji su na važan način obilježili njezinu povijest. Neki od njih pripadaju tako davnoj prošlosti, iz koje nam je ostalo toliko malo materijalnih ostataka, da priče nije objektivno lako razlučiti od stvarnosti, odnosno od povijesnih činjenica. U nekim drugim slučajevima ne postoji politička volja da se to učini onako kako bi zahtijevala pravila struke.

 

Index je stoga, u suradnji s uglednim hrvatskim povjesničarima, pokrenuo serijal članaka u kojima će nastojati predstaviti analize nekih od naših najvažnijih narativa koje bi trebale pomoći da se shvati što je u njima mit, a što istina. Cilj nije negacija narativa, već preispitivanje – ponekad će historiografija potvrditi narativ, a ponekad utvrditi da je on mit ili pak nešto između.

 

Prvi u nizu naših tekstova bavio se Višeslavom, drugi Branimirom, treći Tomislavom, četvrti Zvonimirom, a ovaj peti posvetili smo priči o Pacta Conventi, navodnom ugovoru između Hrvata i Mađara koji je prethodio Hrvatsko-ugarskoj nagodbi i Hrvatima bio temelj za borbu za veće razine neovisnosti u zajedničkoj državi.

 

 

U sastavljanju tekstova sudjeluju dr. sc. Gordan Ravančić (slika dolje), stručnjak za srednjovjekovnu povijest s Hrvatskog instituta za povijest, koji je predstavio narative i suvremene znanstvene spoznaje, te povremeno Miljenko Hajdarović (slika sasvim dolje), profesor povijesti i sociologije u Srednjoj školi Čakovec, urednik Hrvatskog povijesnog portala, član radne skupine koja je radila na kurikularnoj reformi koji nam je uglavnom pomogao s predstavljanjem onoga što se danas uči u školama.

 

Za čitatelje koji nemaju strpljenja pročitati cijeli tekst, masnim slovima izdvojit ćemo uvriježeni narativ o svakoj ličnosti te neki sažeti zaključak.

 

Podrobnu analizu povijesnih okolnosti nastanka i značaja Pacta Convente za Index je sastavio Gordan Ravančić.

 

 

Cijeli prilog dostupan je na poveznici:

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/rusimo-hrvatske-mitove-zasto-se-jos-uvijek-bojimo-istine-o-ulasku-hrvata-u-madjarsko-kraljevstvo/996279.aspx

 

 

Odgovori