Historiografska misao dana: “Svaka znanstvena rekonstrukcija može biti jedino moderna rekonstrukcija”

Aron Gurevič: “Ustvari, povjesničar kulture ima dvostruku i tešku odgovornost / S jedne strane, njegova misija je da „oživi“ prošlost / Njegovo razdoblje zahtijeva od njega da pravedno sudi o kulturi nestalih ljudi, da oživi njihove misli i osjećanja, čak i usprkos tome što zna da je potpuna i odgovarajuća rekonstrukcija njihovog duhovnog univerzuma tek ideal, utopija znanstvenika / U ovom smislu, svaka znanstvena rekonstrukcija može biti jedino moderna rekonstrukcija”.

 

 

 

 

Intelektualna autobiografija i historijska antropologija Arona Gureviča, prir. Michael Antolović, Filozofski fakultet, Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije, FF press, Zagreb 2015, str. 132:

 

 

“Ustvari, povjesničar kulture ima dvostruku i tešku odgovornost. S jedne strane, njegova misija je da „oživi“ prošlost. Njegovo razdoblje zahtijeva od njega da pravedno sudi o kulturi nestalih ljudi, da oživi njihove misli i osjećanja, čak i usprkos tome što zna da je potpuna i odgovarajuća rekonstrukcija njihovog duhovnog univerzuma tek ideal, utopija znanstvenika. U ovom smislu, svaka znanstvena rekonstrukcija može biti jedino moderna rekonstrukcija.”