Index.hr – serijal o nacionalnim narativima (2. tema: knez Branimir)

Upućujemo na drugi prilog iz serijala portala Index.hr “Rušimo hrvatske mitove: Je li za Branimira Hrvatska stvarno međunarodno priznata?” za koji govore povjesničari Gordan Ravančić i Miljenko Hajdarović.

 

 

 

 

Index.hr

 

 

RUŠIMO HRVATSKE MITOVE Tko je stvarno bio knez Višeslav i ima li uopće veze s Hrvatima?

 

 

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer

 

 

27.8.2017.

 

 

HRVATSKA, kao i sve zemlje svijeta, ima neke nacionalne narative o ličnostima i događajima koji su na važan način obilježili njezinu povijest. Neki od njih pripadaju tako davnoj prošlosti, iz koje nam je ostalo toliko malo materijalnih ostataka, da priče nije objektivno lako razlučiti od stvarnosti, odnosno, od povijesnih činjenica. U nekim drugim slučajevima ne postoji politička volja da se to učini onako kako bi zahtijevala pravila struke.

 

Index je stoga, u suradnji s uglednim hrvatskim povjesničarima, pokrenuo serijal članaka u kojima ćemo nastojati predstaviti neke od naših najvažnijih narativa koji bi trebali pomoći da se shvati što je u njima mit, a što istina.

 

 

Prvi u nizu bavio se Višeslavom, dok smo ovaj, drugi po redu, posvetili Branimiru.

 

 

U njegovu sastavljanju sudjelovali su dr. sc. Gordan Ravančić (slika dolje), stručnjak za srednjovjekovnu povijest s Hrvatskog instituta za povijest, koji je predstavio suvremene znanstvene spoznaje, te Miljenko Hajdarović (slika sasvim dolje), profesor povijesti i sociologije u Srednjoj školi Čakovec, urednik Hrvatskog povijesnog portala, član radne skupine koja je radila na kurikularnoj reformi, koji nam je uglavnom pomogao s predstavljanjem onoga što se danas uči u školama.

 

 

Cijeli prilog dostupan je na poveznici:

 

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/rusimo-hrvatske-mitove-je-li-za-branimira-hrvatska-stvarno-medjunarodno-priznata/990594.aspx

 

 

Odgovori