Njemački film “Good bye, Lenin!”

HRT3 prikazuje u subotu, 26. kolovoza 2017. u 22:20 sati njemački film “Good bye, Lenin!” (2003, režija: Wolfgang Becker), uspješnog odjeka i poznatog kao “istodobno i nježnog i britkog prikaza povijesnih događaja u Berlinu 1989./90.”

 

 

 

 

HTV3 26.08.2017. 22:20

 

 

http://raspored.hrt.hr/

 

 

Zbogom, Lenjine!

 

 

26. kolovoza na HRT3 u 22:05, Good bye, Lenin!, njemački film

 

 

Drama/komedija. Dok u kolovozu 1978. Njemačka Demokratska Republika slavi let prvog Nijemca u svemir, obitelj jedanaestogodišnjega Alexa Kernera (N. Ledermueller) proživljava krizu. Alexov je otac (B. Klaussner) pobjegao k ljubavnici u Zapadnu Njemačku, što je cijelu obitelj Kerner dovelo pod povećalo istočnonjemačke tajne službe. Alexova je majka (K. Sass) zbog toga doživjela živčani slom, te se poslije ozdravljenja posve posvetila promicanju socijalističkih ideja.

 

Jedanaest godina kasnije. Alex (D. Brühl) je buntovni mladić kojemu je jasno da je pompozna proslava četrdeset godina od osnutka DDR-a tek uvod u spektakularnu promjenu režima. Kad Alexa s ostalim prosvjednicima policija pretuče pred njezinim očima, Alexova majka doživi srčani udar i padne u komu. Nekoliko mjeseci kasnije socijalistički je režim prošlost, ali Alex čini sve kako bi u stanu održao privid bivšeg poretka, jer je to jedini način da ne ugrozi oporavak krhke majke…

 

Riječ je o izvrsnom spoju političke satire i obiteljske drame koji je s pravom proslavio ne samo mladog glumca u glavnoj ulozi, D. Bruehla, već i cijelu autorsku i glumačku ekipu. Film je režirao Brühlov sunarodnjak Wolfgang Becker (Das Leben ist eine Baustelle, Kinderspiele), uz Bernda Lichtenberga i koscenarist ovog istodobno i nježnog i britkog prikaza povijesnih događaja u Berlinu 1989./90.

 

Beckerov je film postigao priličan uspjeh u svjetskim kinima, a dobio je i niz priznanja: Europsku filmsku nagradu za film godine, zatim nagrade César, Goya i Bodil, nominaciju za Zlatni globus, te njemačku filmsku nagradu za produkciju godine.

 

 

Uloge: Daniel Brühl, Katrin Sass, Maria Simon, Chulpan Khamatova, Florian Lukas, Alexander Beyer, Burghart Klaussner, Michael Gwisdek, Nico Ledermueller
Scenaristi: Bernd Lichtenberg i Wolfgang Becker
Redatelj: Wolfgang Becker
Proizvodnja: 2003.
Urednik: Dean Šoša

 

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/400737/zbogom-lenjine

 

 

Odgovori