Noći Dioklecijana 2017.

Od 25. do 27. kolovoza 2017. u Splitu se održavaju Noći Dioklecijana / The Nights of Diocletian, turistička manifestacija koja se oslanja na antičku povijest Splita.

 

 

 

 

Split: Počinju trodnevne Noći Dioklecijana

 

 

vrijeme: 25.08.2017. – 27.08.2017.

 

 

mjesto: Split

 

 

Ovoga petka u Splitu počinju trodnevne Noći Dioklecijana 2017., na kojima će posjetitelji moći uživati u raznim zanimljivim programima i time se upoznati sa životom nekadašnjeg rimskog cara.

 

 

Noći Dioklecijana u petak će u 21 sat na Peristilu otvoriti Rimski pretorijanci, te vatrom, plesom i akrobacijama Udruga CROwd Control. Sat vremena kasnije na Vestibulu i pjaceti iza Vestibula započet će Dioklecijanova večera.

 

 

Istoga dana, prije službenog otvaranja, u 18,30 sati na Peristilu će se održati nogometna utakmica između Dalmata i Rimljana, koju organizira Udruga Gaj Laberije Sinj. U 20 sati na Rivi ispred ulaza u podrume Dioklecijanove palače preko Marmontove do Zlatnih vrata odvijat će se Carska povorka s rimskim kolima u kojima će, uz pratnju rimskih pretorijanaca i kostimiranih građana, biti car Dioklecijan, kojega će i ove godine utjeloviti splitski glumac Robert Kurbaša, a caricu Prisku njegova kolegica Nives Ivanković.

 

 

Događaj završava u nedjelju u 21 sat na Peristilu sa Carskom modnom revijom, te odlaskom Dioklecijana i rimskih pretorijanaca. Dan prije otvaranja Noći Dioklecijana na Voćnom će se trgu otvoriti Antički sajam, koji će trajati sve do zatvaranja manifestacije.

 

 

Direktorica Turističke zajednice Split Alijana Vukšić rekla je da su, želeći turistima pružiti doživljaj antike ne samo kroz tri dana manifestacije nego i cijelo ljeto, projekt Dani Dioklecijana proširili na projekte Smjena straže, Živi muzej, Gladijatorska škola, Putevima cara Dioklecijana i Noći Dioklecijana.

 

 

“Krenuli smo od početka. Imali smo nove turističke proizvode poput Dana antike, koji su uključili sve turističke zajednice koje veže ista kultura i povijest. To je idealna prilika da gostima pokažemo oživljenu priču o životu cara Dioklecijana. Imamo i kongrese vezane za njegov život, antičku hranu, a nudimo i predstavljamo život djece i odraslih u to vrijeme. Za svakoga će biti ponešto”, poručila je Vukšić.

 

 

Ovogodišnja carica Priska, splitska glumica Nives Ivanković kaže da joj je čast i zadovoljstvo što je pozvana da odigra “veoma važnu ulogu, a to je rola koja nema puno teksta”. Čitajući tekstove o Priski došla je do podataka da je bila odlučna, snažna i smiona žena, a njen je kraj bio tragičan jer su je pogubili zajedno s kćerkom Valerijom.

 

 

“Vidim da su i prethodne Priske birane kao snažne i odlučne žene, i to s područja sporta, turizma, estrade i sada iz umjetnosti. Nadam se da ću opravdati titulu carice”, poručila je Ivanković.

 

 

(Hina)

 

https://www.facebook.com/TheNightsOfDiocletian/

 

 

http://www.visitsplit.com/hr/2930/noci-dioklecijana

 

 

 

Izvor: http://www.culturenet.hr/

 

 

 

Odgovori