Index.hr – serijal o nacionalnim narativima (1. tema: knez Višeslav)

U nastavku upućujemo na prvi prilog iz serijala portala Index.hr “Rušimo hrvatske mitove: Tko je stvarno bio knez Višeslav i ima li uopće veze s Hrvatima?” za koji govore povjesničari Gordan Ravančić i Miljenko Hajdarović.

 

 

Index.hr

 

RUŠIMO HRVATSKE MITOVE Tko je stvarno bio knez Višeslav i ima li uopće veze s Hrvatima?

 

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer

 

20.8.2017.

 

HRVATSKA, kao i sve zemlje svijeta, ima neke nacionalne narative o ličnostima i događajima koji su na važan način obilježili njezinu povijest. Neki od njih pripadaju toliko davnoj prošlosti da priče nije objektivno lako razlučiti od stvarnosti, odnosno, od povijesnih činjenica. U nekim drugim slučajevima ne postoji politička volja da se to učini onako kako bi zahtijevala pravila struke.

 

S ovim tekstom, u suradnji s uglednim hrvatskim povjesničarima, Index pokreće serijal članaka u kojima će predstaviti neke od naših najvažnijih narativa koji bi trebali pomoći da se shvati što je u njima mit, a što istina.

 

Ovo je prvi u nizu, a bavi se pričom o Višeslavu. U njegovu sastavljanju sudjelovali su dr. sc. Gordan Ravančić (slika dolje), stručnjak za srednjovjekovnu povijest s Hrvatskog instituta za povijest, koji je predstavio suvremene znanstvene spoznaje, te Miljenko Hajdarović (slika sasvim dolje), profesor povijesti i sociologije u Srednjoj školi Čakovec, urednik Hrvatskog povijesnog portala, član radne skupine koja je radila na kurikularnoj reformi, a koji nam je uglavnom pomogao s predstavljanjem onoga što se danas uči u školama.

 

Cijeli prilog dostupan je na poveznici:

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/rusimo-hrvatske-mitove-tko-je-stvarno-bio-knez-viseslav-i-ima-li-uopce-veze-s-hrvatima/986557.aspx

 

Odgovori