Gusarska bitka u Omišu

Manifestacija oživljene povijesti “Gusarska bitka u Omišu” (18.VIII.2017), koja se već jedanaestu godinu održava u gradskoj luci, poziva se na povijesnu bitku između omiških gusara i Mlečana u 13.stoljeću.

 

 

 

 

Gusarska bitka u Omišu – ljetni spektakl za sve generacije!

 

 

Gusarska bitka u Omišu, koja se već jedanaestu godinu za redom održava u gradskoj luci, tijekom godina je postala jedan od tradicionalnih i centralnih ljetnih događanja na području Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i cijele Hrvatske. Ovaj jedinstveni događaj predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću, a temeljeći se na povijesnim činjenicama i tako doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada.

 

 

U Bitki svake godine sudjeluje više od stotinu naoružanih „Gusara“ i „Mlečana“, kao i pripadnika povijesnih postrojbi „Kumpanjija“ iz Blata na Korčuli, „Trombunjera“ iz Dubrovnika i „Uskoka“ s Klisa.

 

 

Program događanja:
 

17.08.2017. DAN MALIH GUSARA, Plato Toreta, od 18:30

 

 

18:30 Toreta; Okupljanje malih gusara, zabava i gusarske igre za djecu

21:00 Plato iza Narodne knjižnice; Centar za kulturu – predstave „Ribar Palunko i njegova žena“ ,Kazalište ”Ivana Brlić Mažuranić” Slavonski Brod i ”Emocionalna prtljaga”, Dramska družina Vis

22:30 Toreta, Koncert „Music talents“ – Teana Kovačević

 

 

Okupljanje malih gusara će započet upoznavanjem i dočekom pravih omiških gusara. Nakon toga slijede gusarske sportske igre pod vodstvom sportskog društva “Sanus vita“, a pridružit će nam se i Kliški uskoci koji će sve okupljene učiti gađanje mete pomoću luka i strijele. Akademska slikarica Vera Mekinić će svojim čarobnim kistom djecu preobraziti u prave gusare. Druženje će trajati do početka predstave „Ribar Palunko i njegova žena“ i „Emocionalna prtljaga“. Nakon predstave zabavite se s nama uz atraktivan koncert i nastup „Music talents“ by Teana Kovačević.

 

 

18.08.2017. GUSARSKA BITKA , Gradska luka, od 19:30

 

 

19:30 Toreta; Mimohod vojnih postrojbi kroz grad

20:30 Gradska luka, Gusarska bitka

22:00 Toreta, Koncert Jasmin Stavros

 

 

Organizator: Turistička zajednica Grada Omiša

 

 

Pokrovitelji: Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije , Hrvatska turistička zajednica

 

 

Pozivamo vas da i vi uživate u ovom atraktivnom događaju kojeg svake godine prati više od 10 000 gledatelja! Nakon Bitke KPU „Omiški gusari“ vas pozivaju na koncert Jasmina Stavrosa.

 

 

Izvor: http://www.visitomis.hr/hr/novosti

 

Odgovori