Dani Vitezova vranskih

Tradicionalni srednjovjekovni viteški turnir i manifestacija oživljene povijesti “Dani Vitezova vranskih” održat će se uz Han Jusufa Maškovića u Vrani (18-19.VIII.) i u Pakoštanima (20.VIII.2017).

 

 

 

 

Dani Vitezova vranskih

 

 

Teško je rekonstruirati povijest. Iz gustog tkanja povijesti, iz tamnih pregrada vremena iskaču slike nalik onima iz snova: Templari, Ivanovci, Turske paše, Papinski glasnici, Vranski priori… tek su neki od likova iz duge i slojevite Pakoške povijesti.

 

 

Na ”DANIMA VITEZOVA VRANSKIH”, povijesnog spektakla zadnjeg vikenda kolovoza, oživljavaju se sadržaji i kulise davnih vremena. Pred vama će se ukazati srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave, i k svemu tom bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture. Ništa vas tih dana neće ostaviti ravnodušnim. Još kada vam Vransko polje ponudi plodove zemlje nećete znati gdje se u vama nastanilo prijestolje užitka: u očima ili na nepcu.

 

 

Neposredno uz Han Jusufpaše Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povjesni spektakl će vas uvesti u vrijeme velikih bitki, a ako na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste dio herojske vojske, isturenog bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

 

 

Izvori i dodatne informacije:

 

 

https://www.pakostane.hr/hr/manifestacije/dani-vitezova-vranskih

 

 

http://www.vitezovivranski.hr/

 

 

https://www.antenazadar.hr/clanak/2017/08/ovogodisnji-dani-vitezova-vranskih-donose-najveci-povijesno-scenski-spektakl-srednjovjekovne-tematike/

 

 

 

Odgovori