Završena revitalizacija Maškovića hana

Han Jusufa Maškovića iz 17. stoljeća najzapadnija je građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države, najveća povijesna islamska profana građevina na tlu Republike Hrvatske.

 

 

 

 

Ministarstvo kulture RH

 

21.7.2017. – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirka Šundova te brojnih gradskih i općinskih predstavnika u petak, 21. srpnja 2017. godine, otvorio je hotel baštine Maškovića Han.

 

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako Maškovića Han predstavlja izniman spomenik kulture, vrijedno kulturno dobro koje svjedoči koliko je Vrana bila relevantna u svoje vrijeme. Nadodao je i kako će se nakon ovakve obnove obogatiti turistička ponuda te da vjeruje kako ovaj projekt može poslužiti kao inspiracija i drugim projektima diljem Zadarske županije i Dalmacije.

 

 

„Njegov prostor omogućit će ne samo lociranje zanimljivih, povijesnih vremena, nego će dati jednu drukčiju turističku ponudu uz asocijacije na islamsku kulturu koja je bila i na našim prostorima“, rekao je predsjednik Vlade.

 

 

Podsjetio je kako je ovaj projekt započela sadašnja ministrica kulture dok je još dok bila državna tajnica te da je zahvaljujući stručnjacima projekt konačno priveden funkciji kakvoj je u početku bio i namijenjen.

 

 

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je važnost projekta i stavljanja u funkciju kulturnog dobra koje donosi novi razvojni potencijal.

 

 

„Ovo je za nas u Ministarstvu kulture iznimno važan projekt, i za mene osobno jer u vrijeme kad sam bila državna tajnica ovo je bio prvi projekt koji smo prijavili u IPA program u pretpristupnim fondovima. Ovo je projekt cjelovite obnove, stavljanja u funkciju spomenika koji je bio potpuno devastiran. Stavljanje u funkciju ne samo u muzejsko-izložbenom smislu, nego kao što vidimo danas u funkciju ugostiteljstva, koji cijelom ovom kraju donosi novi razvojni potencijal”, istaknula je ministrica kulture.

 

 

Projekt „Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane“ je osmišljen i pripremljen u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u suradnji s Općinom Pakoštane i mjestom Vrana. Projekt obnove izrađen je nakon provedenih konzervatorskih i arheoloških istraživanja, a otvorenjem hotela dovršen je cjelokupan projekt obnove.

 

 

Rezultat svih provedenih aktivnosti je obnovljeno kulturno dobro Maškovića han u punoj funkciji kao višenamjenski kompleks s hotelskim smještajem, restoranom, uredima Agencije Han, turističkim info punktom, izložbenim prostorom i prodajnim mjestima za autohtone proizvode. Otvorena su nova radna mjesta, poboljšana turistička i kulturna ponuda te stvoreni preduvjeti za gospodarski razvoj mjesta Vrane i općine Pakoštane.

 

 

Maškovića han u Vrani ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i kulturnog dobra od nacionalnog značaja te je upisano u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z-1230 i na Listu kulturnih dobara od nacionalnog značaja pod brojem N-38. Izrazito je monumentalna i reprezentativna građevina pravokutnog tlocrta i zauzima površinu više od 3000 m2. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova. Unutrašnji prostor podijeljen je na dva dijela: veći predviđen za smještanje i ugošćavanje putnika namjernika te nešto manji vjerojatno namijenjen da bude rezidencija samog vlasnika Jusufa Maškovića.

 

 

Han je dao sagraditi turski vezir Jusuf Mašković 1644. godine. Smrću Maškovića 1645. godine gradnja je prekinuta i han nikad nije završen prema izvornom projektu. Han Jusufa Maškovića je najzapadnija građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države, najveća povijesna islamska profana građevina na tlu Republike Hrvatske.

 

 

Izvor: http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=18864

 

 

 

Odgovori