Multimedijalni projekt “Cijankalij §218” i ‘’Ljubav & Ekonomija’’ o povijesti regulacije pobačaja

Umjetnički kolektiv Montažstroj priredio je različita događanja i materijale o povijesti regulacije pobačaja u Europi i Hrvatskoj počevši od prve polovice 20.stoljeća.

 

 

Cijankalij §218

 

Ljubav & Ekonomija

 

http://cijankalij.montazstroj.hr/

 

(povijesni materijali na poveznici http://cijankalij.montazstroj.hr/#citaj)

 

http://blog.montazstroj.com/2017/06/14/ljubav-ekonomija-rasprava/

 

 

“Ljubav & Ekonomija” je i dokumentarni performans u kojem će Jelena Berković publiku povesti na povijesno putovanje regulacije pobačaja na našim prostorima od 1929. godine nadalje.

http://www.forum.tm/vijesti/borut-separovic-pravo-na-pobacaj-nije-palo-s-neba-izboreno-je-u-dugim-i-mucnim-procesima

 

 

‘’Ljubav & Ekonomija’’ je multimedijsko povijesno putovanje o regulaciji pobačaja na našim prostorima. To je dokumentarni performans koji današnje rasprave o pobačaju postavlja u povijesni i socio-ekonomski kontekst.

http://www.nacional.hr/nas-patrijarhat-mora-ukinuti-opresiju-nad-zenama/

 

 

U tim smo video-dokumentima zabilježili i izjave glumaca o pitanju pobačaja, a na samoj stranici su i povijesne bilješke o kontekstu nastanka komada, od angažmana pisca i liječnika Friedricha Wolfa u pokretu za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj, pa sve do dolaska nacizma na vlast, nakon čega Wolf kao komunist i Židov emigrira u Moskvu.

http://www.portalnovosti.com/borut-separovic-pitam-se-mogu-li-vjernici-postovati-tudji-izbor

 

 

Paragraf 218 nama u Hrvatskoj ne zvuči poznato, ali i u današnjoj Njemačkoj mnogi znaju što je on predstavljao. Paragraf 218, kojim se zabranjuje pobačaj, donesen je još 1871. godine. Potom je uspostavljena tzv. Weimarska Republika koja je svojim ustavom bila socijalna država i za čiju su se opstojnost najviše borili socijaldemokrati. Weimarskim su ustavom žene u Njemačkoj prvi put u povijesti dobile pravo glasa, ali je paragraf 218 ostao na snazi. To je dovelo do masovnog pokreta protiv paragrafa, u kojem su sudjelovali socijaldemokrati, komunisti, ženske organizacije, umjetnici… Paragraf 218 je čak djelomično ublažen 1926. godine, no dolaskom nacista na vlast se ponovno počeo najstrože primjenjivati.

http://www.jutarnji.hr/globus/Globus-kultura/borut-separovic-bolje-je-imati-50-godina-i-baviti-se-angaziranim-kazalistem-nego-imati-30-i-raditi-tezge/5870482/

 

 

 

Odgovori