Zygmunt Bauman, “Modernost i holokaust”

Upravo je objavljeno hrvatsko izdanje važne knjige sociologa Zygmunta Baumana “Modernost i holokaust”.

 

 

 

 

TIM press d.o.o.

 

 

Modernost i holokaust

 

 

Autor: Zygmunt Bauman

 

 

Broj stranica: 348

 

 

Godina izdanja: 2017.

 

 

Jezik izvornika: engleski

 

 

Naslov izvornika: Modernity and the Holocaust

 

 

Prijevod: Srđan Dvornik

 

 

Sociologija se prije svega bavi modernim društvom, no nikada se nije suočila s jednim od najkarakterističnijih i najužasnijih aspekata suvremenosti – s holokaustom. Briljantna nova knjiga Zygmunta Baumana raspravlja o tome što nas sociologija može naučiti o holokaustu, odnosno, još preciznije, čemu holokaust može podučiti sociologiju. Bauman ističe kako se značaj holokausta često zaobilazi u našem razumijevanju moderne, i to, s jedne strane, tako da se holokaust reducira na nešto što se dogodilo Židovima, na epizodu u židovskoj povijesti, a s druge strane prikazujući holokaust kao prijezira vrijedan aspekt društvene povijesti kojeg ćemo kroz progres moderniteta nadvladati.

 

 

Oba ovakva modela podliježu preispitivanju. Osnovna premisa Baumanove knjige je da holokaust treba neminovno prihvatiti kao sastavni dio same prirode modeniteta – ne kao jedinstveni događaj, ali ni kao fenomen koji povezujemo s upornošću „barbarstva“, a nakon ovakve teze slijede brojne preinake postojećeg razumijevanja modernog društva i njegovih institucija.

 

 

Ne postoji ništa nalik ovakvom radu u sociološkoj literaturi. Ova suptilna, ali snažna i pomalo uznemirujuća knjiga ostavit će traga ne samo u struci, već i svugdje gdje postoji želja za proučavanjem ovog užasavajućeg fenomena nešeg vremena. Modernost i holokaust bit će nezaobilazno štivo za sve one koji se bave sociologijom, političkim znanostima i judaistikom, ali ima potencijal doprijeti i do puno šire publike.

 

 

Izvor: http://www.tim-press.hr/modernost-i-holokaust-zygmund-bauman

 

 

 

Odgovori