Predavanje Hrvoja Klasića “Suočavanje ili obračun s prošlošću? Hrvatski anti-antifašizam”

Predavanje će se održati u četvrtak, 29. lipnja 2017. u 19 sati u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije u Osijeku.

 

 

Muzej Slavonije Osijek

 

 

U sklopu Muzejskoga četvrtka pozivamo Vas na predavanje doc.dr.sc. Hrvoja Klasića: Suočavanje ili obračun s prošlošću? Hrvatski anti-antifašizam koje će se održati 29. lipnja u 19 sati, u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije.

 

 

Promjene koje se u Hrvatskoj događaju početkom 1990-ih a koje su uključivale demokratizaciju društva, izlazak iz jugoslavenske federacije te višegodišnji rat bitno su utjecale i na promijenjen odnos prema prošlosti. S jedne strane on je bio i nužan jer je bilo evidentno da su istraživanje i nastava povijesti u prethodnom razdoblju bili ideologizirani, tendenciozni i selektivni. Međutim, umjesto znanstveno utemeljenog suočavanja sa svim pozitivnim i negativnim posljedicama prošlosti uslijedio je (ponovo) politički motivirani povijesni revizionizam. To se prije svega odnosilo na percepciju Jugoslavije tj. jugoslavenske ideje uopće, socijalizma ali i antifašizma i antifašističke borbe. Kakva je situacija po pitanju suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj danas, koji su uzroci a koje posljedice spomenutih pojava, neka su od pitanja na koje će Hrvoje Klasić ponuditi odgovore na tribini pod nazivom „Suočavanje ili obračun s prošlošću“.

 

 

Hrvoje Klasić docent je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Predaje predmete vezane uz svjetsku i nacionalnu povijest 20.stoljeća. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006., te Godišnje nagrade grada Siska za knjigu „Hrvatsko proljeće u Sisku“ iste godine. Suautor je dokumentarne serije „Hrvatsko proljeće“, nastale u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Godine 2012. u Zagrebu mu je objavljena knjiga „Jugoslavija i svijet 1968.“ Hrvoje Klasić dobitnik je nagrade „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, za 2016. godinu.

 

 

Izvori:

 

Muzej Slavonije Osijek

 

https://mso.hr/

 

Hrvatska udruga nastavnika povijesti

 

Hrvatski anti-antifašizam

 

Odgovori