Međunarodna turneja izložbe o holokaustu Roma

Od 29. lipnja do 31. kolovoza 2017. domaćin međunarodne izložbe, koja govori o tihom genocidu Roma tijekom Drugog svjetskog rata, bit će Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

 

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

 

 

Počela međunarodna turneja izložbe o holokaustu Roma

 

 

Svečanim otvorenjem 11. svibnja 2017. u estonskome Muzeju okupacije u Talinu te 15. svibnja 2017. godine u latvijskome Muzeju geta u Rigi i službeno je počela međunarodna turneja izložbe Miranda – holokaust Roma. Tko se boji bijeloga čovjeka? (Miranda – the Roma Holocaust. Who’s afraid of the White Man?) u organizaciji finske kreativne udruge za umjetnost i kulturu DROM (Creative Association for Arts and Culture). Izložbu je u Talinu otvorio potpredsjednik estonskoga parlamenta Enn Eesmaa, a u Rigi njezin gradonačelnik Nils Ushakovs. Od 29. lipnja do 31. kolovoza 2017. godine domaćin izložbe, koja govori o tihome genocidu Roma u vrijeme Drugoga svjetskog rata, bit će i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

 

 

Autor je izložbe predsjednik udruge DROM Veijo Baltzar, koji je ujedno savjetnik za kulturu predsjednika Republike Finske, te je jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika. U sklopu svečanoga otvorenja izložbe u Zagrebu planira se održati predavanje na temu međukulturalnoga dijaloga i holokausta Roma, kao i nastup romskih glazbenika, kako bi se dočarao život i rad ove manjinske etničke skupine.

 

 

Izložba je od 2012. godine do danas putovala po Finskoj, a početak njezine međunarodne turneje, ujedno je i početak međunarodnoga putujućeg projekta Kroz Mirandine oči 2017. – 2018. (Through Miranda’s Eyes 2017–2018, TME) u sklopu kojega se izložba i organizira, a za ostvarenje kojega je DROM dobio sredstva iz programa Europske unije Europa za građane te iz švedskoga i norveškoga kulturnog fonda. Tijekom turneje po Finskoj, izložbu je razgledalo približno milijun posjetitelja.

 

 

Svrha je projekta Kroz Mirandine oči obnoviti podučavanje o europskoj povijesti. Miranda je romska Ana Franka i predstavlja nov i inovativan način postavljanja izložaba, te je ujedno i međunarodni brend. Projekt je privukao veliku pozornost djelomično i zbog toga što je riječ o prvoj izložbi o holokaustu Roma, čiji su autori Romi. Tijekom TME projekta, izložba će obići 19 država te će se postaviti u ustanovama različitih profila. Osim Estonije, Latvije i Hrvatske, izložbu će tijekom 2017. i 2018. godine ugostiti i Albanija, Argentina, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Island, Mađarska, Norveška, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina te Velika Britanija. Vrhunac izložbe bit će u proljeće 2018. godine, kada će biti postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

 

 

Više pojedinosti o projektu, kao i o izložbi, može se dobiti od Nine Castén, direktorice komunikacija u udruzi DROM, nina.casten@drom.fi, tel. +358 44 5090683, www.drom.fi.

 

 

Izvor: http://www.nsk.hr/pocela-medunarodna-turneja-izlozbe-o-holokaustu-roma/

 

 

Odgovori