Robert Makłowicz, „Carska i kraljevska kuhinja“
Nekadašnji student povijesti Jagelonskog sveučilišta u Krakovu i dobar poznavatelj Austro-Ugarske Monarhije, novinar i autor brojnih kulinarskih televizijskih programa Robert Makłowicz (Krakov, 1963) vodi nas na putovanje zemljama nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz kratke priče o znamenitim povijesnim osobama i događajima iz druge polovice 19. i početka 20. stoljeća autor nam prikazuje povezanost srednjoeuropskog kulturnog i političkog prostora. Svaka od priča dopunjena je prigodnim receptom iz kuhinja srednjoeuropskih zemalja (prvenstveno s područja današnje Austrije, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Češke), pri čemu Makłowicz ne zaobilazi ni židovsku kuhinju, koja je ostavila duboki trag u nekim od tih zemalja.
Priče su naslovljene po jelima s područja Austro-Ugarske Monarhije te sadrže 84 recepta iz naslova priča koje su podijeljene po poglavljima: Umjesto uvoda – gulaš na tršćanski, Salate, Juhe, Jela od ribe, Jela od peradi, jela od mesa, Jela od brašna i griza, Deserti.
Neke od priča dopunjene su kratkim informacijama o u njima spomenutim osobama (npr. o caru Franji Josipu I., nadvojvodi Franji Ferdinandu, ministru financija Austro-Ugarske Leonu Bilińskom, feldmaršalu grofu Josephu Radetzkom, dinastiji Sacher, Anti Trumbiću itd.).Knjiga je obogaćena pismima s bojišnice Prvoga svjetskog rata, grafičkim prilozima, bibliografijom i indexom.
Većina od 84 kratke priče bila je objavljena u krakovskom izdanju jednog od najutjecajnijih poljskih dnevnika, „Gazete Wyborcze“.
Knjiga C.k. kuchnia / Carska i kraljevska kuhinja prvi put je tiskana 2005. godine, nakon čega je doživjela još dva izdanja.
Izvor:
https://srednja-europa.hr/proizvod/carska-i-kraljevska-kuhinja
Opširnije:
https://historiografija.ba/recenzije/jugoistocna-evropa/knjiga-o-najvecem-kulinarskom-carstvu